Dyrt at have for mange penge med på rejsen

De færreste kender reglerne for de pengebeløb man må tage med når man krydser landegrænserne. Og det kan hurtigt blive en dyr fornøjelse, hvis man tager for mange penge med sig på rejsen.

På ferierejsen har danskere ofte fokus på, hvor meget man må købe i udlandet og tage med hjem til Danmark. Det er toldloven, dersætter grænserne for dette, men den dansketoldlov indeholder også regler for, hvad man må bringe ud af Danmark i form af kontanter.

Og hvor mange penge er det så lige må man have med, når man krydser landegrænserne?

Svaret på det spørgsmål er der mange danskere, der ikke kender til trods for at vi er midt i ferietiden. Sådan lyder vurderingen fra DanRevision-Gruppen.

”Valutareglerne er ikke kendt hos alle danskere, der tager på ferie eller forretningsrejse til udlandet”, siger Lars Eriksen fra DanRevision-Gruppen.

”Den, der krydser grænsen, må i likvide midler højst have 10.000 Euro, svarende til 75.000 kroner med sig. Han skal uopfordret anmelde det overstigende beløb,” forklarer Lars Eriksen.

Likvide midler kan være rede penge, udenlandsk valuta eller værdipapirer som checks. Valutareglerne gælder for alle lande, herunderogså EU.

Og reglerne gælder såvel for ferierejsende som for virksomheder. Dermed skal også forretningsrejsende deklarere større valutabeløb f.eks. til indkøb af varer.

Overtrædes beløbsgrænsen koster det en bøde, med mindre man på forhånd deklarerer pengene hos SKAT i Danmark før rejsen.

Deklarationen sker med en blanket der kan downloades ved SKAT og indsendes inden afrejsen. Som kvittering får den rejsende en stemplet og gyldig version retur.

Den rejsende skal oplyse, hvordan der rejses, og der skal angives ”de likvide midlers/pengeinstrumenters oprindelse og bestemmelse” som det hedder. Det betyder, at den, der rejser med check eller rejsecheck på større beløb også skal deklarere dem. Desuden skal transportrute og tidspunkt oplyses.

Slutteligt skal oplyses, om det er første besøg i det pågældende land eller om der allerede har været tidligere besøg. Blanketten skal stemples af SKAT og opbevares til forevisning ved udrejsen.

Ændringen af toldloven og anmeldelsespligten omfatter ikke pengebeløb, der overføres elektronisk, f.eks. bankoverførsler eller hvor der betales med kreditkort i forbindelse med internethandel.

Det sker jævnligt, at tolderne finder større kontantbeløb, og kan man som rejsende ikke redegøre for kontantbeløbene kan det have skattemæssige konsekvenser, f.eks. indkomstforhøjelser og eventuelt en efterfølgende tiltale for skatteunddragelse.

En overtrædelse af toldlovens bestemmelser medfører også en bøde, og her har Højesteret ved dom af 1. april 2011 taget stilling til bødeniveauet. Hensigten er at imødegå alvorlig kriminalitet, navnlig terrorisme og hvidvaskning af penge, og derfor skal der idømmes følelige bøder.

Ifølge Højesteret skal bøden som udgangspunkt være på 25 % af det ikke-deklarerede beløb over 10.000 euro. Det kan altså hurtigt blive dyrt at tage for mange penge med på rejsen.