Norwegian-fly i Oslo Lufthavn. (Foto: Oslo Lufthavn Gardermoen)

Teknisk fejl lukker luftrummet i det sydlige Norge (opd.)

Torsdag opstod der flykaos i Norge, da en – nu udbedret – systemfejl førte til lukningen af luftrum. En gradvis åbning er i gang, men Avinor forventer, at dagen vil blive præget af forsinkelser.

Torsdag morgen har der været mere stille end ellers i luftrummet i det sydlige Norge, da det har været lukket. Det bekræfter lufthavnsoperatøren Avinor, der varetager driften af 43 lufthavne på tværs af det skandinaviske land.

Ifølge Avinor blev beslutningen om at suspendere flytrafikken truffet på baggrund af en teknisk fejl, der er opstået mellem to af de systemer, der benyttes i Oslo Kontrolcenter. Avinor har over for VG afvist, at der skulle være tale om et cyberangreb.

Som følge af fejlen er fly blevet omdirigeret til andre lufthavne eller slet ikke kommet afsted, men et SAS-fly fra New York er dog kommet ned i Oslo-Gardermoen (OSL).

Det tyder på, at situationen også har fået konsekvenser for trafikken i andre dele af landet end blot den sydlige. Klokken 08.46 var der – ifølge oplysninger fra Flightradar24 – nemlig blot 15 fly i luften over hele Norge, skriver avisen.

Åbner en smule
Meldingen har hidtil været, at luftrummet i første omgang vil være lukket indtil klokken 11.00, men ifølge Cathrine Fuglesang Framholt, der er kommunikationschef hos Avinor, begynder man først på formiddagen så småt at åbne op for trafikken igen.

”Vi er blevet orienteret om, at restriktionerne til en vis grad lempes, og at nogle fly får lov til at lande nu. Det betyder, at de har fået kontrol over luftrummet, men at der stadig vil være strenge restriktioner,” siger Fuglesang Framholt.

Selvom der nu bliver åbnet for en del af flytrafikken, understreger kommunikationschefen, at der vil gå ”lang tid”, inden trafikafviklingen atter er tilbage på et niveau, der kan karakteriseres som værende normalt.

Kender endnu ikke konsekvenserne
I første omgang vil Avinor åbne en kende op for langdistanceflyvninger såsom SAS-flyet fra New York samt trafik, der foretages af det norske beredskab. Man går derfor fra et helt lukket luftrum til et, der er underlagt strenge restriktioner, oplyses det.

Kommunikationsdirektør Esben Tuman fra Norwegian fortæller til E24, at det endnu er for tidligt at sige, hvad den aktuelle situation kommer til at koste selskabet, som i første omgang fokuserer på at få ombooket de passagerer, der er blevet fanget i flykaosset.

Opdatering: Torsdag den 25. april klokken 09.45
Avinor fortæller nu, at systemfejlen i Oslo Kontrolcenter er udbedret, og derfor påbegynder man en gradvis åbning af luftrummet. Situationen fra morgenstunden vil dog betyde, at flytrafikken fortsat vil være præget af forsinkelser i løbet af dagen.

”Avinor beklager de ulemper, som fejlen har medført, og opfordrer alle passagerer til at rette sig efter de oplysninger, som de får fra det flyselskab, de skal rejse med,” udtaler lufthavnsoperatøren i en skriftlig kommentar.

Relaterede artikler:

Øget Norwegian-toplinje gav lille resultateffekt

Hovedudfordring for Avinor: Fald i indtægter

Oslo Lufthavn har tabt pusten