EasyJet kan blive tvunget til at skifte navn

En bitter strid mellem easyJet-grundlæggeren Sir Stelios Haji-Ioannou og andre aktionærer og ledelse i det britiske lavprisflyselskab bryder nu ud i lys lue. EasyJet kan i yderste konsekvens blive tvunget til at skifte navn.

Europas næststørste lavprisflyselskab hedder easyJet – endnu. Men det kan muligvis ændre sig, hvis striden mellem selskabets grundlægger Sir Stelios Haji-Ioannou og de øvrige aktionærer udvikler sig.

I sidste ugetrak Sir Stelios sig fra selskabets bestyrelse – angiveligt i et forsøge på at lave et oprør i aktionærkredsen. Men en af de øvrige storaktionærer Standard Life Investmens valgte ikke at støtte oprøret.

Haji-Ioannou familen ejer i dag 38 % af selskabets aktier og har beskyldt den nuværende ledelse for atstå i spidsen foret uansvarligt ekspansionsprogram. Prisen på selskabets aktie har ikke udviklet sig gennem flere år, ligesom der ikke har været udbetalt udbytte til aktionærerne. Derfor har Sir Stelios stillet spørgsmål om, hvordan et selskab kan investere i 200 fly for aktionærernes penge uden at skabe ekstra værdier.

Da Sir Stelios samtidig ejer rettighederne til selskabets navn easyJet spekuleres der fra mange sider i, at easyJet kan blive nødt til at skifte navn, hvis striden fortsætter. En talsmand fra easyJet siger til britiske medier, at det ikke kommer på tale at skifte navn. Talsmanden erkender dog, at easyJet har taget sin forholdsregler i forbindelse med en eventuel navnestrid.

For under et år siden frasolgte easyJet varemærket “GO“, der var lavprisflyselskab under ejerskab af British Airways indtil easyJet overtog selskabet i 2002. Varemærket blev solgt for 1 mio. $, hvorfor ledelsen i dag nok fortryder salget, da “GO“ kunne være en udmærket erstatning, hvis et navneskifte alligevel skulle komme på tale.

En britisk domstol skal den 8. juni tage stilling til betingelserne i den licensaftale, som easyJet har indgået med Sir Stelios, der ejer varemærket.