Sir Stelios Haji-Ioannou grundlagde som 28-årig easyJet i 1995 (Foto: easy.com | PR)

EasyJet-stifter modsætter sig opkøbsplaner

EasyJets stifter og hovedaktionær, Stelios Haji-ioannou, mener ikke easyJet skal købe en konkurrent. Da han selv var direktør, købte easyJet tre selskaber.

EasyJet skal på ingen måde begive sig ud i at opkøbe andre selskaber. Det er det klare budskab fra flyselskabets stifter og største aktionær, Stelios Haji-ioannou. Udmeldingen kommer som en reaktion på en historie i avisen Sunday Times om, at easyJet kigger på mulighederne i at købe det britiske flyselskab Monarch Airlines. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Stelios stiftede easyJet i 1995 og hans familie ejer den dag i dag 34 procent af selskabet, hvilket gør dem til de største aktionærer i det britiske lavprisflyselskab.

Det er ikke første gang siden han forlod selskabets bestyrelse i 2010, at Stelios kritiserer easyJet’s ledelse. Han har således tidligere kritiseret blandt andet selskabets flådeudvidelse, aflønning af ledelsen og udbyttepolitikken.

Købte rivalen
At Stelios advarer mod at opkøbe andre flyselskaber kan virke en smule paradoksalt, da det blandt andet var ved hjælp af opkøb, at selskabet voksede under hans ledelse. I 1998 købte easyJet således 40 procent af schweiziske charterflyselskab TEA Basle. Det blev omdøbt til easyJet Switzerland, som den dag i dag er et selvstændigt selskab i easyJet-gruppen.

I 2002 købte easyJet rivalen Go, hvilket var med til at fordoble antallet af Boeing 737-300 fly i selskabets flåde og give selskabet en række nye baselufthavne. I 2007 var det så britiske GB Airways, der blev købt af easyJet.

Købe et andet selskab
Monarch Airlines har de senere år været gennem en restruktureringsproces, der har forvandlet selskabet fra et charterflyselskab til et traditionelt lavprisselskab. Foruden spekulationerne om et muligt easyJet-køb af Monarch Airlines, så har britiske medier de senere dage også spekuleret i, at Monarch Airlines selv var ved at købe et andet europæisk flyselskab.

EasyJet er med sine omkring 240 fly Europas næststørste lavprisflyselskab, mens Monarch Airlines har omkring 30 fly.

 

Læs også:

Rekordresultat for easyJet

EasyJet fejrede sig selv med popmusik og modeshow

Britisk charterikon går rutevejen