EasyJet vil klage over SAS til EU-kommissionen

Gennem brancheorganisation ELFAA vil EasyJet i næste uge sende et brev til EU´s nye transportkommissær Siim Kallas med henblik på at undersøge lovligheden at de skandinaviske regeringers opbakning til den nye SAS-emission.

I sidste uge bebudede SAS-koncernchefen Mats Jansson en kapitaludvidelse, der skal skaffe det trængte skandinaviske luftfartsselskab 5 milliarder svenske kroner i frisk kapital. Aktiekapitalen ventes tegnet i april 2010 med fortegningsret for eksisterende aktionærer.

For det danske stat er der tale om et beløb på 525 mio. kr svarende til ejerandelen på 14,3 %. Finansministeriet og de to regeringer i Norge og Sverige samt en anden storaktionær har offentligt erklæret støtte til aktieudvidelsen.

Det har fået lavprisflyselskaberne Norwegian og easyJet på barrikaderne. Nu har easyJet besluttet gennem brancheorganisation European Low Fares Airline Assocation (ELFAA) at skrive til den nye EU-transportkommissær Siim Kallas og bede ham vurdere sagen.

“Vi har talt med eksperter i EU-ret og vurderer, at den nye emission ikke er lovlig i henhold til EU´s regler. Vi sender derfor i næste uge en klage fra ELFAA til EU-kommissionen“, oplyser Oliver Aust,EasyJetHead of Communications and Public Affairs, til Boarding.dk.

Oliver Aust oplyser, at ELFAA ogsåhenvendte sig til EU-kommissionen i marts 2009, da SAS fik tilført 6 mia. svenske kroner gennem en emission. Her fik man dog intet svar fra kommissionen. Oliver Aust er ikke ubekendt med EU-politik. Før han kom til easyJet i 2005 var hanplacereti Bruxelles-kontoret hosGeneral Motors med ansvaret for den europæiske transport-og miljøpolitik hos bilproducenten.

“Vi forventer denne gang, at EU-kommissionen sender en række spørgsmål til de skandinaviske regeringer, der skal kunne afdække, hvorvidt støtten til emissionen er lovlig eller ej. Vi har en forventning om, at den nye EU-transportkommissær vil se mere alvorligt på denne sag end sin forgænger,“ siger Oliver Aust.

Den nye EU-transportkommissær er Siim Kallas, der er tidligere premierminister i Estland. Kallas er genganger fra den tidligere Kommission, hvor han var kommissær for administrative anliggender, revision og bekæmpelse af svig.

ELFAA har udover easyJet følgende medlemmer: bmiBaby, FlyBe, Jet2.com, Norwegian, Ryanair, Sverigeflyg.se, Transavia.com, Vueling og Wizz Air.

———–

Fototekst: Oliver Aust, EasyJet Head of Communications and Public Affairs.