EasyJet-fly (Foto: Dura-Ace / Commons Wikimedia)

EasyJet vil trække sig fra to London-lufthavne

Lavprisflyselskabet easyJet vil lukke sine baser i tre britiske lufthavne – herunder to i London – på grund af den lavere efterspørgsel. 5.000 ansatte er i fare for at miste jobbet.

Et af de største europæiske lavprisflyselskaber skal mindske arbejdsstyrken som følge af coronakrisen.

Det er britiske easyJet, som oplyser i en meddelelse, at det har indledt drøftelser med repræsentanter for selskabets ansatte – herunder fagforeningerne BALPA og Unite. Med i drøftelserne er et forslag om potentielt at lukke tre af de britiske baser.

De tre baser er London Stansted, London Southend og Newcastle, men de vil dog fortsat være en del af easyJets rutenetværk. Koncernchef i easyJet, Johan Lundgren, bekendtgør over for Simple Flying, at overvejelserne er nødvendige for at kunne styre flyselskabet gennem krisen.

”Det er meget svære forslag at fremlægge i en hidtil uset og vanskelig tid for flyselskabet og industrien som helhed. Vi er fokuseret på at gøre det rigtige for selskabet og dets langsigtede sundhed og succes, så vi fremadrettet kan beskytte job,” siger han.

”Desværre betyder den lavere efterspørgsel, at vi har brug for færre fly og har mindre mulighed for at beskæftige vores ansatte. Vi er forpligtet til at arbejde konstruktivt med vores medarbejderrepræsentanter på tværs af netværket med det formål at minimere jobtab så vidt muligt.”

Overreaktion af easyJet
Tidligere i krisen bekræftede easyJet, at 30 procent af arbejdspladserne var i fare for at blive nedlagt, hvilket svarer til cirka 5.000 stillinger.

Ifølge BALPA, der repræsenterer de britiske piloter, vil afskedigelserne berøre 727 easyJet-piloter, mens Unite forventer, at 1.300 britiske kabinebesætningsmedlemmer er i fare for at miste jobbet.

”EasyJet finder ikke et udbud af piloter, der venter på at komme tilbage, når genopretningen sker i løbet af de næste to år,” mener Brian Stratton, generalsekretær i BALPA, ifølge BBC. Han synes, at jobnedskæringerne er en ”overdreven overreaktion”, og han bakkes op af Unite.

”Det er ikke nødvendigt at give denne meddelelse på dette tidspunkt, især da easyJet har taget et statslån på mange millioner pund, som burde bruges til at forsvare britiske job,” siger Oliver Richardson, der er ansvarlig for luftfart hos Unite.

Afskedigelser vil også berøre andre baser
I øjeblikket har easyJet 11 britiske baser med i alt 163 fly, der betjener 546 ruter. I London Stansted har lavprisflyselskabet baseret syv fly og 335 ansatte, i London Southend er der fire fly og 183 ansatte, mens Newcastle er base for tre fly og 157 ansatte. En talsmand fra Unite oplyser, at forslagene til jobnedskæringer ikke begrænser sig til disse tre lukningstruede baser.

Newcastle Airport er ked af den seneste melding fra easyJet, som vil få stor indvirkning på lufthavnen.

”Dette er meget skuffende for lufthavnen, flyselskabet og det nordøstlige Storbritannien som helhed, og vi sympatiserer med alle berørte af denne udmelding,” lyder det fra lufthavnen.

EasyJet har løbende forsøgt at overvinde coronakrisen ved blandt andet at udskyde leveringer af nye fly, ligesom selskabet har taget et statslån på 600 millioner pund, svarende til 4,9 milliarder kroner. Efterspørgslen på flybilletter vil først være tilbage på et normalt niveau omkring 2023, vurderer easyJet.

 

Relaterede artikler:

Ni millioner easyJet-kunders oplysninger hacket

EasyJet udsætter levering af 24 Airbus-fly

Drama i kulissen hos easyJet