Boeing 747-8 med testregistreringen N6067U produceret til Lufthansa. Flyet overtages af den egyptiske regering. (Foto: Altair78 | CC 2.0)

Egypten får Lufthansa Boeing 747-8 som regeringsfly

En Boeing 747-8, der skulle være leveret til Lufthansa for 10 år siden, har langt om længe fået en ejer. Jumbojetten skal fremover agere VIP-fly for den egyptiske regering.

Der ligger en særpræget historie bag en af verdens relativt få Boeing 747-8.

I marts i år offentliggjorde Boeing sine ordretal for februar, og der fremgik en ordre på et passagerfly af typen Boeing 747-8 til en uidentificeret kunde. Der var imidlertid forlydender om, at flyet havde den tyske registrering D-ABYE.

Det viste sig, at flyet oprindeligt skulle være tilgået Lufthansa, men det tyske flyselskab tog af uvisse årsager aldrig imod jumbojetten, der havde testregistreringen N6067U, da det blev færdigproduceret for 10 år siden. I stedet ændrede Boeing registreringen til N828BA og sendte flyet til den amerikanske Mojave-ørken på ubestemt tid.

Nu melder flere medier – herunder Simple Flying – at Boeing 747-8-flyet er købt af den egyptiske regering. Flyet er blevet omregistreret til SU-EGY og blev 8. september spottet i Paine Field, hvor Boeings Everett-fabrik ligger. Flyet skal angiveligt erstatte Egyptens nuværende regeringsfly, som er en Airbus A340-200.

Har været opbevaret flere steder
Data fra planespotters.net viser ligeledes, at SU-EGY fremover skal være VIP-fly for Egyptens regering. I de seneste fem år er flyet blevet opbevaret forskellige steder – herunder Marana Pinal Airpark, San Antonio Lackland og Victorville Southern California, inden det ankom til Paine Field 21. august i år.

Boeing 747-8-flyet til Egypten er én ud af i alt 37 fly tilbage af denne model i verden. Af dem er 11 i øjeblikket sat på jorden som følge af coronapandemien.

Air China har syv Boeing 747-8, Korean Air har 10, mens Lufthansa råder over 19 jumbojetter af denne nyeste jumbovariant. Af dem er 17 i øjeblikket aktive. Og den sidste Boeing 747-8 skal altså fremover flyve fra Egypten og vil dermed være aktiv for første gang siden produktionen for 10 år siden.

Mens Korean Air vil pensionere sine passagervarianter af Boeing 747-8 i 2031, har Lufthansa ikke sat dato på tilbagetrækningen af jumbojetten. Det tyske flyselskab har brugt flyene gennem hele coronapandemien, og i løbet af det kommende vintertrafikprogram vil Lufthansa anvende både Boeing 747-400 og Boeing 747-8.

Herunder – via et opslag fra Paine Airport på Twitter – ses Boeing 747-8-flyet, der fremover skal flyve for den egyptiske regering:

Relaterede artikler:

Disse flyselskaber har fortsat Boeing 747

Endnu et regeringsfly til Boris Johnson

Luftwaffe bestiller A350-regeringsfly med raketafvisningssystemer