Airbus A330 fra Royal Air Force med registreringen ZZ336 - kaldt 'Boris Force One' - der i dag benyttes af den britiske regering. Foto: Sgt 'Matty' Matthews RAF/MOD - OGL v1.0

Endnu et regeringsfly til Boris Johnson

Boris Johnson kan fremover benytte en specialmalet Airbus A321neo, der bliver omtalt som ’Mini-Boris Force One’. I juni sidste år fik et britisk A330-regeringsfly samme bemaling.

Fremover får premierminister Boris Johnson og resten af den britiske regering flere muligheder for at flyve på rejser rundt i Europa og resten af verden.

Der er således dukket billeder op af en Airbus A321neo med ordene ’United Kingdom’ skrevet med guldskrift hen over det øverste af flykroppen. Ligesom det britiske Union Jack-flag pryder selve halen.

Flyet ejes og opereres af det britiske wetleasing-selskab Titan Airways, men vil fremover indgå i flåden hos Royal Air Force, der blandt andet flyver den britiske regering og den royale familie rundt i verden. A321’eren har registreringen G-XATW og blev leveret til Titan Airways i oktober sidste år. I øjeblikket står flyet parkeret i London Stansted.

Det specialmalede, officielle regeringsfly vil sandsynligvis blive foretrukket til officielle besøg i lande i Europa, eftersom den britiske regering også råder over et større VIP-fly til brug ved oversøiske besøg.

Regering flyver også med A330
I juni sidste år fik en VIP-konfigureret Airbus A330-200 fra Royal Air Force nye farver, der er identisk med farverne på den nye A321neo. Den britiske regering får dermed fremover mulighed for at anvende to Airbus-fly i forskellig størrelse. A330’eren bliver omtalt som ’Boris Force One’, mens den nye A321 har fået tilnavnet ’Baby’- eller ’Mini Boris Force One’.

Den eksisterende A330’er har også navnet RAF Voyager og registreringen ZZ336. Fra 2016 indgik det i Royal Air Forces VIP-flåde efter en kostbar ombygning fra en standard-militærkonfiguration. Denne ombygning kostede – ifølge Business Insider – 13 millioner dollar, eller hvad der svarer til 81 millioner kroner.

Den britiske regering har tidligere chartret passagerfly, når der skulle rejses rundt i verden. Eksempelvis chartrede den tidligere premierminister Tony Blair i november 2001 en Concorde, da han skulle aflægge visit hos den amerikanske præsident George W. Bush. Concorden var naturligvis fra British Airways.

Royal Air Force råder i dag over fem forskellige flytyper – herunder 10 Airbus A330-200 med den særlige konfiguration ’Multi-Role Tanker Transport’.

Mange statsledere benytter regeringsfly
Boris Johnson er langt fra den eneste statsleder i verden, der kan sætte sig til rette i luksuriøst indrettede VIP-fly på rejser rundt om i verden.

Mest kendt er vel nok amerikanske Air Force One, som den amerikanske præsident benytter. De to nuværende Boeing 747-200B har været tilknyttet siden 1990, men de bliver snart erstattet af to nye Boeing 747-8i, som Donald Trump bestilte i sin embedsperiode. Joe Biden bliver den første præsident til at tage flyene i brug.

I Tyskland er forbundskansler Angela Merkel også godt flyvende. Luftwaffe fik i august sidste år leveret den første af tre VIP-konfigurerede regeringsfly af typen Airbus ACJ350-900 fra fabrikken i Hamborg. Flyene skal erstatte to Airbus A340.

I Frankrig benytter præsident Emmanuel Macron et regeringsfly af typen Airbus A330 og i Japan benyttes Boeing 747-400 som regeringsfly. På hjemlige breddegrader benytter statsminister Mette Frederiksen Challenger-fly fra Forsvaret, når turen går udenlands. Senest på turen til Israel i begyndelsen af marts.

 

Relaterede artikler:

Cameron får regeringsfly

Trump afslører ny bemaling til Air Force One

Dansk flyselskab ufrivilligt del af britisk valgkamp