Ekspert: SAS og Norwegian begrænser konkurrencen

SAS og Norwegian har ved takstforhandlingerne med Københavns Lufthavn ageret konkurrencebegrænsende over for andre selskaber, mener universitetsekspert. Han opfordrer konkurrencemyndighederne til at se på sagen.

En ekspert fra Aalborg Universitet peger nu på, at SAS og Norwegian kan have misbrugt deres dominerende stilling, da de i sidste uge indgik en ny takstaftale med Københavns Lufthavn. En aftale, der dikterer store takststigninger for alle indenrigsflyselskaber. Også dem, der ikke har de samme behov som SAS og Norwegian.

”De agerer konkurrencebegrænsende over for de flyselskaber, som efterspørger en anden ydelse,” siger Lars Krull, seniorrådgiver på Institut for Økonomi og Ledelse på Aalborg Universitet.

SAS og Norwegian har begge base i Københavns Lufthavn, og derfor er de ifølge luftfartsbekendtgørelse 9-15 berettiget til en plads ved forhandlingsbordet, når der skal fastlægges nye takster for flyselskabernes brug af Københavns Lufthavn. Det samme er easyJet, da de tegner sig for mere end fem procent af trafikken i lufthavnen.

Bedre transfermuligheder
Et af resultaterne af forhandlingerne om en ny firårig aftale var, at Norwegian og SAS fra 1. april næste år kan parkere sine indenrigs- og udenrigsfly ved siden af hinanden i Københavns Lufthavn. Indenrigsflyene er ikke længere henvist til et hjørne af lufthavnsterminalerne, langt væk fra udenrigsflyene. Det giver selskaberne mulighed for at tilbyde passagererne bedre transfermuligheder, når de rejser mellem provinsen og udlandet via Københavns Lufthavn.

Et andet resultat var, at passagertaksterne for indenrigstrafikken sættes op med 122 procent over de kommende to år fra omkring 45 kroner til 100 kroner. En takstforhøjelse som rammer ikke bare Norwegian og SAS, men også de to små indenrigsoperatører Danish Air Transport og Alsie Express. De to selskaber har ikke udenrigsruter ud af Københavns Lufthavn, som deres flyruter fra henholdsvis Bornholm og Sønderborg skal forbindes med.

Holde dem ude
Lars Krull mener, at takstforhøjelsen er på kant med reglerne om konkurrencebegrænsende adfærd. For ved at pålægge Alsie Express og Danish Air Transport ekstraregninger kan SAS og Norwegian holde dem ude fra eksempelvis at gå ind på de indenrigsruter, som SAS og Norwegian i dag sidder på. På samme vis kan de med den markante takststigning afholde en ny aktør for at gå ind på indenrigsmarkedet og give SAS og Norwegian konkurrence.

”Det er konkurrencebegrænsende adfærd. Og det mener jeg Konkurrencestyrelsen bør se nærmere på,” siger Lars Krull.

Fulgt reglerne
Hos SAS peger public affairs-direktør Lars W. Andersen blot på, at man har fulgt reglerne i luftfartslovgivningen.

”Vi har deltaget i takstforhandlingerne i henhold til de gældende luftfartsregler,” siger Lars W. Andersen til CHECK-IN.dk.

Hos Norwegian er man af samme opfattelse som hos SAS.

Lars Krull. Foto: Lars Horn.