Foto: South African Airways

Usikkerhed om fremtiden for South African Airways

Ifølge sydafrikansk medie nægter bankerne at yde flere lån til South African Airways. Selskaber overvejer derfor at frasælge sine fragt- og cateringvirksomheder for at få kapital.

Den sydafrikanske flag carrier South African Airways (SAA) har gennem flere år kæmpet med finansielle problemer og har kun overlevet ved, at den sydafrikanske regering gentagne gange har pumpet penge i selskabet.

Nu er den økonomiske situation i selskabet ifølge det sydafrikanske medie City Press imidlertid så alvorlig, at South African Airways overvejer at sælge dele af selskabet fra for at rejse kapital, da bankerne nægter at yde selskabet flere lån. Blandt de aktiver, man vil sælge fra, er fragtdivisionen SAA Cargo og cateringvirksomheden Air Chefs.

South African Airways er ifølge City Press gået ”teknisk konkurs” og vil derfor også være nødt til at bede staten om endnu en økonomisk redningspakke.

Gælden dobbelt så stor som aktiverne
City Press har angiveligt fået adgang til et fortroligt dokument, der har været forelagt South African Airways’ bestyrelse. Dokumentet viser, at gælden i selskabet ved udgangen af juli udgjorde 28 milliarder rand (12,4 milliarder kroner), mens selskabets aktiver kun var 13 milliarder rand (5,75 milliarder kroner).

South African Airways fik i 2017 en økonomisk indsprøjtning fra den sydafrikanske regering på tre milliarder rand (1,3 milliarder kroner) hvilket forhindrede misligholdelse på selskabets banklån.

Talsmand afviser plan om frasalg
Over for Air Transport World afviser selskabet imidlertid, at det har planer om af frasælge aktiver.

“Det er ikke rigtigt, at vi har besluttet at afhænde nogle af vores aktiver baseret på, at bankerne er tilbageholdende med at låne flere penge til SAA,” siger en talsmand for selskabet til Air Transport World.

“Vi har stadig garantier til rådighed og har formået at forlænge udløbsdatoen for eksisterende lån til udgangen af ​​marts 2019.”

Ifølge talsmanden forventer selskabet af nå breakeven ved udgangen af regnskabsåret 2021.

South African Airways peger på flere årsager til selskabets økonomiske vanskeligheder – heriblandt den faldende kurs på den sydafrikanske valuta, udsving i brændstofpriser, konkurrence, lav produktivitet og for store personaleomkostninger.

Relaterede artikler:

South African Airways præsenterer ny A330-300

Flyselskabs ledelse hyrer bodyguards før fyringsrunde

Star Alliance-selskab i økonomiske vanskeligheder