Et Boeing 737-800 fly fra Belavia i selskabets nye bemaling. (Foto: Anna Zvereva / Wikimedia Commons)

EU tvinger Belavia til at returnere 17 fly

Styret i Hviderusland straffes nu endnu en gang af EU. Sanktionerne rammer også det nationale flyselskab Belavia, der står til at miste 17 af selskabets i alt 28 fly.

Mandag vedtog Det Europæiske Råd en ny række sanktioner mod Hviderusland. Årsagen er den igangværende migrantkrise på landets grænse til Polen, hvor mindst ni er døde. Sanktionerne betyder blandt andet, at Belavia må sige farvel til størstedelen af selskabets fly, da de er leasede. 

Netop nu er 18.000 migranter samlet i en lejr på grænsen mellem Hviderusland og Polen. Migranterne stammer fra Irak, Syrien og andre lande i Mellemøsten. De håber, at kan få lov til at krydse grænsen, så de kan søge asyl i et af unionens medlemslande, skriver The Irish Times.

EU mener, at migranterne er blevet lokket ombord på Belavias fly med falske løfter om indrejse. Ifølge EU’s højtstående repræsentant for udenrigsanliggender og sikkerhedspolitik, Josep Borrell, er det sket med Ruslands velsignelse for at skabe en krise ved EUs ydre grænse.

Ophæver leasingaftaler
Belavias flåde omfatter både fly fra Embraer og Boeing. Af selskabets i alt 28 fly, så benytter flyselskabet 16 i øjeblikket, mens de resterende 12 holder parkeret. Som følge af de nye sanktioner må Belavia vinke farvel til 17 fly, da disse er leasede fra irske selskaber.  

Den går ikke, da Irland er medlem af EU, derfor ophæves leasingaftalerne nu. Ifølge EU så har Belavia sammen med flere andre flyselskaber bistået styret i at hente migranterne i deres respektive hjemlande for efterfølgende at flyve dem til Hviderusland. 

Når Belavias kontrakter med de irske leasingselskaber rives i stykker, betyder det, at de leasede fly skal leveres tilbage. Hvis ikke det sker, så går Irlands udenrigsminister Simon Coveney ud fra, at der kan indledes et retsligt efterspil, fortæller han.

Indførte flyveforbud
Styret i Hviderusland har været underlagt sanktioner fra EU siden 2020. Sanktionerne blev indført efter præsident Alexander Lukashenkos genvalg i august samt styrets hårdhændede håndtering af en række demonstrationer, der protesterede mod valgresultatet.

Det blev for meget for EU, der hverken mente at genvalget af den siddende præsident var frit, retfærdigt eller demokratisk. Valgresultatet fik Det Europæiske Råd til at introducere den sanktionspakke, der nu udvides på baggrund af situationen ved grænsen. 

I juni indførte EU et flyveforbud mod hviderussiske flyselskaber, der betyder at selskaberne ikke må flyve i unionens luftrum eller lande i lufthavne i EU. I alt er 166 hviderussiske personer og 15 virksomheder eller organisationer med tilknytning til Hviderusland nu ramt af sanktioner.  

 

Relaterede artikler:

Effektiv luftfartsblokade mod Hviderusland

Dansk luftrum åbent for hviderussiske flyselskaber

IATA fordømmer hviderussisk aktion mod Ryanair-fly