Nyproducerede Boeing 737 MAX parkeret hos den amerikanske flyproducent. (Foto: SounderBruce | CC 4.0)

FAA: MAX-certificeringsflyvning i løbet af få uger

Direktøren for USA’s luftfartsmyndigheder forventer, at man inden for få uger kan gennemføre en certificeringstestflyvning af Boeing 737 MAX.

Midt i den globale luftfartskrise som følge af coronavirus er en anden krise i luftfarten gået lidt i glemmebogen. Det drejer sig om krisen omkring flytypen Boeing 737 MAX.

MAX-flyene har haft flyveforbud verden over i næsten et år, efter at to flystyrt med nye MAX-fly inden for fem måneder i Indonesien og Etiopien kostede 346 mennesker livet.

Siden har Boeing arbejdet på at opgradere flyene og få dem godkendt af myndighederne til at flyve igen, men processen har trukket ud i takt med, at der løbende er opstået nye problemer med flyenes software og anden teknologi.

I gang med sidste softwareeftersyn
Nu siger direktøren for de amerikanske luftfartsmyndigheder FAA, Stephen Dickson, imidlertid, at han forventer, at en certificeringstestflyvning af Boeing 737 MAX vil kunne gennemføres inden for få uger. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

”Vi arbejder med de sidste softwareeftersyn og dokumentationsspørgsmål, og så tror jeg, at vi inden for et par uger vil se en certificeringsflyvning,” sagde Stephen Dickson i forbindelse med en luftfartskonference i Washington.

Certificeringstestflyvningen vil være en vigtig milepæl i bestræbelserne på at få flytypen godkendt og et tegn på, at 737 MAX måske inden længe kan vende tilbage til luftfarten.

54 flyselskaber verden over har allerede 737 MAX i flåden eller venter på at få de første fly leveret fra Boeing. I Norden har både Norwegian og Icelandair 737 MAX.

Over 770 fly venter på grønt lys
Boeing besluttede i december sidste år at indstille produktionen af MAX-fly midlertidigt fra begyndelsen af januar i år. Den amerikanske flyproducent har, siden flyveforbuddet blev indført 12. marts 2019 og frem til januar ifølge Reuters produceret mere end 400 eksemplarer af den nye flytype.

De 400 nye MAX-fly er endnu ikke leveret til flyselskaber, men står opmagasineret på forskellige Boeing-faciliteter i USA. Inden flyveforbuddet blev indført, havde Boeing nået at levere over 370 MAX-fly til flyselskaber verden over.

Der står således i alt over 770 MAX-fly rundt om i verden og venter på, at flyveforbuddet bliver ophævet, så flyene kan komme på vingerne igen.

 

Relaterede artikler:

Tusindvis af MAX-piloter skal deles om få simulatorer

Boeing: MAX ikke godkendt før midten af 2020

Officielt: Boeing stopper produktion af 737 MAX