Boeing 737 MAX 7 (Foto: Boeing | PR)

Boeing: MAX ikke godkendt før midten af 2020

Endnu engang må Boeing justere forventningerne til tidspunktet for, hvornår selskabet kan begynde at sende MAX-flyene på vingerne igen.

Skandalen omkring 737 MAX-flyet fra Boeing fortsætter med at udvikle sig. Der bliver hele tiden fundet nye ting, der skal tilpasses før de amerikanske myndigheder kan give tilladelse til, at flyet atter kan komme i drift.

Tirsdag aften udsendte den amerikanske flyproducent endnu en opdatering, og nu hedder det forventede tidspunkt for ophævelsen af groundingen “midten af 2020”, hvilket principielt dækker over alt fra slutningen af maj til udgangen af juli.

Dermed vil groundingen samlet komme til at vare minimum 15 måneder, og måske endda helt op til 18 måneder i værste fald.

Estimat bygger på erfaringer fra processen
Boeing skriver i sin erklæring, at selskabet vil give yderligere oplysninger om bestræbelserne på at få 737 MAX´en tilbage på vingerne i forbindelse med offentliggørelsen af kvartalsrapporten i næste uge.

“Som vi har understreget, vil FAA (de amerikanske transportmyndigheder, red.) og andre globale regulatorer afgøre, hvornår 737 MAX vender tilbage i drift. For at hjælpe vores kunder og leverandører med at planlægge deres operationer giver vi dem dog med jævne mellemrum vores bedste skøn over, hvornår regulatorer vil begynde at godkende, at 737 MAX fjernes.

Vi informerer vores kunder og leverandører om, at vi i øjeblikket estimerer, at groundingen af ​​737 MAX vil blive ophævet i midten af ​​2020. Dette opdaterede estimat bygger på vores erfaringer til dato med certificeringsprocessen. Det er underlagt vores løbende forsøg på at tackle kendte tidsplanrisici og yderligere udviklinger, der kan opstå i forbindelse med certificeringsprocessen,” lyder det i erklæringen fra Boeing.

Der sluttes med at beklage, hvad hele sagen har betydet for kunderne, regulatorerne, leverandørerne samt det flyvende publikum, og Boeing understreger endnu engang, at det har højeste priroritet at få MAX´en sikkert tilbage i drift igen.

Succes på bekostning af MAX-operatører
De tre store amerikanske MAX-operatører, henholdsvis American, United og Southwest har for nylig taget konsekvensen og fjernet MAX´en fra trafikprogrammet frem til begyndelsen af juni. Det vil givetvis ikke være nok, hvorfor der nok skal tillægges en måned eller to mere.

I Europa har Icelandair tidligere meldt ud, at man forventer MAX´en tilbage i maj, men umiddelbart efter Boeings seneste udmelding hedder det nu, at man ikke regner med at få MAX-flyene i drift i højsæsonen i den kommende sommer.

Seneste opdatering fra Norwegian hed slutningen af marts, men onsdag morgen har det norske lavprisflyselskab justeret sommertrafikprogrammet, så MAX-flyene ikke kommer til at indgå. Herudover må Ryanair givetvis også må vinke farvel til en MAX-debut i løbet af sommeren.

I mellemtiden vil det være kronede dage for de mange ACMI-operatører, der tilbyder Boeing 737NG og Airbus A320 som erstatningskapacitet. Det overophedede ACMI-marked var forudsagt til at falde sammen i løbet af 2020, når MAX´en ville komme på vingerne igen, men ACMI-operatørerne kan nu se frem til at komme ud af 2020 med ligeså gode resultater som året før.

 

Relaterede artikler:

Førende flyleasingselskab: Drop MAX-navnet

Boeing i kovending: Simulatortræning til MAX

Officielt: Boeing stopper produktion af 737 MAX