En Airbus A321neo fra Vietnam Airlines. Foto: Airbus

Fabriksnyt Airbus-fly fik motorhavari

Den ene motor på en helt ny Airbus A321neo havarerede i luften, alt imens det var under levering til Vietnam Airlines. Flyet foretog straks en sikker landing i Pakistan.

Vietnam Airlines skulle den 6. februar have modtaget en spritny Airbus A321neo, men flyet nåede aldrig frem til flyselskabets base i det østasiatiske land.

Ganske opsigtsvækkende fik det helt nye fly et motorhavari midt under leveringsflyvningen, der havde betegnelsen VN96 og gik fra Baku i Aserbajdsjan til Hanoi i Vietnam. Flyet, der havde registrering VN-A621, befandt sig i 37.000 fods højde (11.280 meter, red.) cirka 240 nautiske mil (445 kilometer, red.) vest for Lahore i Pakistan, da piloterne blev nødt til at slukke flyets højre motor (en PW1130, red.).

Herefter gik flyet ned til 23.000 fods højde (7.010 meter, red.), mens det blev omdirigeret til Lahore. Her landede Airbus A321-flyet sikkert på bane 36R cirka 45 minutter efter at have forladt cruisehøjden. Det skriver Aviation Herald.

Står stadig på jorden i Pakistan
Den første del af flyets leveringsrejse var gået smertefrit fra Airbus’ samlefabrik i Hamburg-Finkenwerder i Tyskland og til Baku. Efter et kort stop i denne by fortsatte flyet således til Hanoi, indtil det var tvunget til at lande i Lahore Airport. A321-flyet har endnu ikke forladt asfalten i Lahore, viser data fra Flightradar24.

Aviation Herald har noteret sig, at den defekte Pratt & Whitney-motor vil blive udskiftet inden for kort tid, før det fortsætter til den endelige destination i Vietnam. Det er uvist, hvornår flyet endeligt bliver leveret til Vietnam Airlines.

Den pakistanske havarikommission har meddelt, at hændelsen klassificeres som en alvorlig hændelse, og at den i øjeblikket bliver undersøgt af myndighederne.

Havarikommissionen har forklaret, at det nye Vietnam Airlines-fly fløj ind i Lahores luftrum omkring 30 nautiske mil (55 kilometer, red.) sydøst for Zhob i Pakistan, da piloterne udsendte det internationale PAN PAN-nødopkald på grund af et teknisk svigt i højre motor. Piloterne anmodede herefter om at blive omdirigeret til Lahore.

Ordre hos både Airbus og Boeing
SkyTeam-selskabet Vietnam Airlines har indtil videre fået leveret fire nye Airbus A321neo, og selskabet står til at modtage yderligere 16 fly af denne type i løbet af indeværende år. Det vietnamesiske flyselskab råder desuden over 57 Airbus A321-200, to A330-200, 12 A350-900 (yderligere to til levering), tre ATR72-500 samt 11 Boeing 787-9 Dreamlinere.

Herudover har Vietnam Airlines ordre på otte Boeing 787-10 Dreamlinere, der efter planen skal leveres fra i år. Flyselskabets samlede flåde på 89 fly opererer til i alt 64 destinationer – herunder til de tre europæiske destinationer Frankfurt, Paris og London fra både Hanoi og Ho Chi Minh City. Planer om at oprette ruter til Berlin, Amsterdam og Rom blev droppet sidste år.

 

Relaterede artikler:

Vietnam Airlines opgiver at åbne rute til Berlin

Finnair med A350 til Vietnam

Lufthansa lukker rute til Vietnam

Skandinavisk charterfly til Vietnam

Ny international lufthavn i Vietnam