Færøsk rekord-lufthavn udvides igen

Vagar Lufthavn på Færøerne satte passagerrekord i 2016, og udvider kun godt to år efter indvielsen af en ny terminal.

2016 blev et rigtig godt år for Vagar Lufthavn på Færøerne. For det første satte lufthavnen rekord med 292.393 rejsende. Det er en fremgang på 5,8 procent i forhold til 2015. Dermed er antallet af passagerer vokset med over 90.000 siden 2011.

For det andet lykkedes det, efter næsten fem års ihærdigt arbejde, lufthavnsdirektør Jákup Sverri Kass at tiltrække hele to nye operatører, så Atlantic Airways fra marts i år ikke længere er ene om at drive ruteflyvning til og fra øerne i Atlanterhavet. SAS begynder nemlig at flyve året rundt imellem København og Færøerne fra 26. marts og fra den 26. maj til 2. september vil Loganair flyve mellem Aberdeen og Færøerne.

For at kunne håndtere passagervæksten og de nye operatører, har Vagar Lufthavn sat gang i en stribe udvidelsesprojekter – kun godt to år efter indvielsen af en ny terminal.

Det største projekt er en udvidelse af den nuværende parkeringsplads fra ca. 360 parkeringspladser til ca. 800 parkeringspladser. Lufthavnen er også i gang med at udvide antallet af check-in skranker samt at udvide bagagebåndet og bagagehallen for at kunne give en bedre service til de mange rejsende. Derudover undersøger lufthavnen muligheden for at investere i bedre navigationsudstyr, samt at udvide forpladsen med en standplads mere.

Flere flyselskaber på vej
I Vagar Lufthavn mener man, at færøsk luftfart går en spændende fremtid i møde. Foruden de to nye operatører, så har Atlantic Airways netop introduceret et nyt Airbus A320-fly, som sammen med et rekordstort antal direkte destinationer forventes at give flere rejsende. Visit Faroe Islands og færøsk turisme har desuden meldt ud at de forventer et rekordstort antal turister til Færøerne i 2017.

Derfor tror lufthavnsdirektøren også på, at der er flere nye flyselskaber på vej til klippeøerne.

”En lufthavn med over 292.000 rejsende, burde være en lukrativ mulighed for flyselskaber. Det er klart, at vi er i løbende dialog med nogle europæiske flyselskaber, og det arbejde fortsætter i 2017”, siger Jákup Sverri Kass.

For år tilbage overvejede KLM at åbne en rute fra Amsterdam, ligesom Norwegian på et tidspunkt lavede landingstests i Vagar Lufthavn, som en del af at selskabet angiveligt overvejede at åbne en rute. Begge dele løb dog ud i sandet. Og med SAS’ entré er destinationen sandsynligvis blevet en lille smule mindre interessant for SAS’ nærmeste konkurrenter.

 

 

Relaterede artikler:

Endnu et flyselskab til Færøerne

SAS åbner CPH-rute til Færøerne

Rejseglade færinger gav fremgang

Solformørkelse giver travlhed på Færøerne

Stadig ingen nye operatører til Færøerne