Fagforeninger truer British Airways med strejke

Knap nok havde British Airways landet en lønaftale med selskabets piloter, før to andre fagforeninger truer med strejke. Fagforeningsformand kalder BA-chef for arrogant.

I sidste uge indgik British Airways en ny lønaftale med pilotfagforeningen BALPA. Aftalen vakte opsigt, fordi det lykkedes at reducere antallet af afskedigelser blandt selskabets piloter med næsten 1.000 i forhold til det antal, som British Airways oprindeligt havde meldt ud.

BALPA accepterede en aftale, der blandt andet indeholdt aftaler om frivillige fratrædelser, frivilligt deltidsarbejde og frivillig, ekstern udstationering af piloter. Til gengæld blev antallet af afskedigelser reduceret fra 1.255 til 270. Aftalen indeholdt derimod, ifølge BALPA, ingen former for ”fire and rehire” – det vil sige ”fyr og genansæt” – på ringere vilkår end de oprindelige.

BALPA anbefaler derfor sine medlemmer at stemme ja til aftalen.

Vækket fagforeningernes vrede
Stemningen er mildest talt knap så god mellem British Airways og to andre fagforeninger, Unite og GMB, hvor cirka 30.000 af flyselskabets medarbejdere er organiseret. Det drejer sig om blandt andet kabinepersonale, ingeniører samt service- og handling-medarbejdere.

For Unite og GMB mener, at udspillet til dem i høj grad baserer sig på ”fire and rehire”-princippet, og det har i den grad vækket fagforeningens vrede.

Álex Cruz, British Airways

Beskylder BA-chef for arrogance
I et brev til British Airways’ koncernchef, spanieren Álex Cruz, beskylder Unites generalsekretær, Len McCluskey, Cruz for ”arrogance” og for slet ikke at forstå den britiske kultur.

”Har du nogensinde spurgt dig selv, hvorfor så mange parlamentsmedlemmer fra alle partier på højeste niveau har fordømt British Airways, eller hvorfor aviser og medier er blevet rystede over dine handlinger? Måske forstår du ikke, at den britiske følelse af fair play er dybt forankret i det britiske folks psyke,” skriver Len McCluskey blandt andet i brevet.

Udover den svada indeholder brevet også klar besked til Álex Cruz om, at Unite og GMB er parate til at strejke, hvis ikke British Airways modererer sit udspil om lønnedgang og forringede vilkår for de medarbejdere, der er organiseret i Unite og GMB.

Værste krise nogensinde
Udspillet til Unite og GMB skulle – ifølge British Airways – blandt andet betyde, at 40 procent af de kabineansatte faktisk ville stige i løn, mens andre ansatte til gengæld ville gå 40 procent ned i løn.

British Airways har tidligere meldt ud, at man forventede at måtte afskedige op imod 12.000 medarbejdere på grund af coronakrisen, og udmeldingen til fagforeningerne har været klar: Selskabet står overfor den værste krise i sin over 100 år lange historie, og man er nødt til at handle – og handle drastisk – hvis man skal komme igennem krisen.

 

Relaterede artikler:

Redder næsten 1.000 pilotjob ved ny aftale

British Airways vil afskedige 12.000 ansatte

British Airways sælger ud af arvesølvet