Harbin-Taiping International Airport (Foto: 陳炬燵 | GNU 1.2)

Fem nye USA-ruter fra kinesisk lufthavn

Trods en voksende handelskrig mellem Kina og USA, forventer en mellemstor kinesisk lufthavn i de kommende år at åbne op til seks nye ruter til Nordamerika.

Aarhus har siden 1984 haft den kinesiske millionby Harbin i den nordøstlige Heilongjiang-provins som venskabsby. 

Da venskabsbysamarbejdet mellem de to byer blev indledt, var Aarhus Lufthavn noget større end Harbin-Yanjiagang Airport, som den hed dengang. Blot et par gange om ugen kunne man med britiske Hawker Siddeley Trident-fly komme frem og tilbage til Beijing samt til omkringliggende byer som Changchun, Dalian og Shenyang. 

I dag er lufthavnen udbygget og hedder Harbin-Taiping International Airport. Herfra er der indenrigsforbindelser til hele Kina samt internationale ruter til Indonesien, Japan, Rusland, Singapore, Sydkorea og Thailand. I 2017 rejste 18,8 millioner passagerer gennem lufthavnen, der således er den 21. største i Kina.

Men her stopper det ikke. Provinsregeringen i Heilongjiang har planer om i løbet af 2019 og 2020 at tiltrække flyselskaber, der skal åbne seks nye ruter til Nordamerika. I 2019 er det planen, at Harbin skal forbindes med Anchorage i Alaska samt Los Angeles og San Francisco i Californien på den amerikanske vestkyst. I 2020 planlægges der nye ruter til New York, Seattle samt Toronto i Canada. Det skriver Air Transport World.

Provinsregeringen støtter ruterne
I alt skal der som minimum etableres fem nye ruter, har provinsregeringen i Heilongjiang meddelt.

Provinsregeringen er givetvis i forhandlinger med potentielle flyselskaber, og det er almindelig kendt, at der er solid økonomisk støtte i ryggen til flyselskaber, der vil medvirke til at udbytte regionens tilgængelighed. Blandt de mest oplagte flyselskaber vil være China Southern Airlines, Shenzhen Airlines og Sichuan Airlines, der alle tre benytter Harbin som en af flere hub-lufthavne.

Harbin, der har omkring 11 millioner indbyggere, har ikke meget at byde på som en point-to-point destination, hvor den årlige isskulpturfestival i januar er den største attraktion. Her skal turisterne blot belave sig på en gennemsnitstemperatur for hele måneden på 18 minusgrader, med minus 13 grader på de varmeste dage og ned til minus 24 grader, når det er koldest.

Men rent geografisk ligger Harbin ideelt for at blive et hub i flytrafikken mellem Nordamerika og Kina, hvorfor potentialet kan vise sig at blive stort for transfertrafikken.

I år forventer man omkring 20 millioner passagerer gennem lufthavnen, og ifølge prognoserne vil dette tal stige til 42 millioner i 2025 og 80 millioner i 2035.

 

Relaterede artikler:

To kinesiske flyselskaber modtog første A350

Europæisk flyselskab vil flyve til tre byer i Kina

Tre nye ruter mellem Kina og Europa