Finnair afviser ikke konsolidering i IAG

Finnair forudser flere fusioner i luftfarten, og det nationale finske luftfartsselskab vil ikke afvise en konsolidering med Internatinal Airlines Group, der er moderselskab for British Airways og Iberia. Først skal Finnair dog tilbage på overskudskurs.

International Airlines Group (IAG) er moderselskabet for British Airways og spanske Iberia. Koncernen har tidligere meldt ud, at man på sigt vil vokse ved samarbejde med andre luftfartsselskaber, og her kan Finnair være et potentielt emne.

Hos Finnair vil koncerndirektør og CEO, Mika Vehviläinen , ikke afvise, at IAG kan være interessant for det finske selskab som konsolideringspartner.

Det skriver magasinet Air & Business Travel News på baggrund af et interview medMika Vehviläinen.

IfølgeMika Vehviläinen er luftfartsselskaber generelt en af de hårdest pressede dele af værdikæden fordi man køber ydelser hos ikke mindst flyproducenter og lufthavne, derbegge befinder sig i en meget stærkere forhandlingsposition.

Derfor ser Mika Vehvilainen det som helt naturligt, at luftfartsselskaberne er nødt til at vokse sig større for at klare sig i konkurrencen.

Finnair satser stadig på Asien som sit strategiske marked, men det kræver, at man kan tilbyde et endnu stærkere europæisk rutenetværk.

Ønsker stærkere position

Mika Vehviläinen var tidligere direktør i Nokia, og for ham minder den europæiske luftfart meget om telebranchen i 1990erne, hvor man stadig havde statsejerskab og små enheder. I dag er telebranchen liberalisereret, statsejerskabet er væk og fusioner på tværs af landegrænser har skabt langt større og mere konkurrencedygtige koncerner.

Den samme udvikling forudser han for europæisk luftfart, og der kunne Finnair godt indgå i en fusion med Iberia ogBritish Airways under holdingsselskabetIAG.

“Joint ventures er vigtige for os, og det er noget som vi vil se på. Der er ikke aktuelle planer, men jeg kan ikke se nogen grund til, at vi ikke skulle ønske at indgå i en konsolidering. Men jeg vil hellere forhandle ud fra en stærkere position,“ siger koncerndirektør Mika Vehvilainenmed henvisning til Finnairs øjeblikkelige tabsgivende forretning.

I årets første seks måneder tabte Finnair 423 millioner kroner ud af en omsætning på knap 8 milliarder danske kroner.

De røde tal blev fulgt op af en markant spareplan, hvor det finske luftfartsselskab skal nedbringe omkostningerne med 1 milliard kroner årligt fra 2014.

Det børsnoterede Finnair opererer 65 fly oghar godt 7.795 ansatte.

British Airways og Iberia blev formelt fusioneret i januar 2011 og International Airlines Group øgede i 1. halvår af 2011 sin omsætning med 18 % tilnæsten 58 milliarder kroner.