(Foto: Morten Lund Madsen)

Finnair får Wi-fi på alle Airbus-fly

En lynudrulning af trådløst internet på selskabets Airbus-mellemdistancefly skal give Finnair Wi-fi på alle sine Airbus-fly.

Om knap to år vil samtlige Airbus-fly i Finnairs flåde være udstyret med Wi-Fi. Det finske flyselskab har nemlig indgået en aftale med ViaSat Inc., der er en global leverandør af bredbåndstjenester, om at installere et trådløst højhastighedsnetværk på alle selskabets i alt 32 Airbus A319, A320 og A321 mellemdistancefly. Installationen vil begynde i maj 2017 og vil blive afsluttet i juni 2018.

I forvejen tilbyder Finnair Wi-Fi på sine indtil videre seks nyligt leverede Airbus A350XWB-fly. Desuden har selskabet tidligere besluttet, at eftermontere Wi-Fi på sin flåde af Airbus A330-fly. Det projekt forventes færdiggjort til maj næste år.

Når både mellem- og langdistanceflyene i juni 2018 har fået det nødvendige udstyr og antenner installeret, så vil Finnair kunne tilbyde Wi-Fi på mere end tusind ”rute-par” i Finnairs netværk. Derudover er Finnairs Wi-Fi dækning over kinesisk luftrum fornylig blevet genåbnet, efter det blev lukket på grund af begrænsninger fra de kinesiske myndigheder.

Hurtigste på markedet
Med en hastighed på 12 Mbps eller højere per passager, vil det nye system på Airbus A320-serien af mellemdistancefly tilbyde den hurtigste in-flight internetforbindelse, der i øjeblikket findes på markedet, hvilket også vil gøre det muligt at anvende stadig mere populære video streaming-tjenester. ViaSat vil sikre end-to-end in-flight services på tværs af Finnairs flåde, og har indgået et partnerskab med Eutelsat om at levere den høje hastighed gennem en satellitbaseret internetservice, som vil dække hele det europæiske kontinent.

“Vores kunder værdsætter i stigende grad muligheden for at blive tilsluttet under deres flyvninger og denne ændring vil også skabe store muligheder for Finnair for at videreudvikle vores in-flight-portal, der vil forsyne kunderne med nyheder, underholdning og gode shoppingmuligheder på deres bærbare enheder,” siger Piia Karhu, ansvarlig for udvikling af kundeoplevelser hos Finnair.

“Vi er meget glade for at indgå partnerskab med ViaSat på dette projekt, som vi vil være i stand til at tilbyde vores kunder den bedst mulige Wi-Fi tilbud til rådighed på markedet i dag, og der har evnen til at skalere, når installationerne er afsluttet.”

“Finnair er en fremadrettet flyselskab, der er anerkendt verden over for kundeservice,” siger Don Buchman, vice president og general manager, Commercial Mobilitet på ViaSat. “Med ViaSat in-flight Wi-Fi-system, aktiveres hele Europa ved Eutelsat service, kan Finnair levere større værdi til sine kunder ved at give dem frihed til at bruge deres egen enhed til at engagere sig med internettet på nye måder – fra forbedret online shopping til out-of-the-box online underholdning erfaringer. ”

Finnairs trådløse internetadgang er gratis for Business class-passagerer, Finnair Plus Gold og Platinum kunder samt oneworld Sapphire og Emerald medlemmer. Economy class-passagerer kan købe internetadgang på timebasis eller for varigheden af flyvningen.

Kvalitet var ikke god nok
Hos SAS gik man for flere år siden i gang med at installere Wi-Fi ombord på selskabets mellemdistancefly. Projektet blev dog sat på hold efter at kun 737-800 fly havde fået det installeret. SAS mente ikke, at den tekniske kvalitet var god nok til at udrulle det til hovedparten af den resterende mellemdistanceflåde.

De sidste halvandet år har SAS installeret nye moderne kabiner i hovedparten af sine langdistancefly. I den forbindelse er 15 ud af 17 langdistancefly blevet udstyret med Wi-Fi. De to eneste fly på SAS’ langrutenetværk, som ikke har Wi-Fi, er det Airbus A340-300 reservefly med registreringen LN-RKP, som SAS har leaset fra Airbus for en seks-årig periode, samt det Boeing 737-700 fly, som schweiziske PrivatAir opererer på vegne af SAS mellem København og Boston.

 

 

Relaterede artikler:

Passagerer savner wi-fi

Ny simpel vej til Wi-Fi i alle fly

Ryanair pønser på gratis Wi-Fi

SAS har sat Wi-Fi udrulning på pause

Finnair viser A350-indretning frem