Finnair i kunstskandale

Finnair tvinges til at male et langdistancefly om efter afsløring af plagiering af et 50 år gammelt maleri.

Næste gang Finnair beslutter sig for at male et af sine fly i en særlig bemaling, så bliver ophavsretten til motivet uden tvivl checket ekstra grundigt af flyselskabets jurister.

Finnair er nemlig ufrivilligt blevet involveret i en kunstskandale omkring plagiering af et 50 år gammelt mønster. En skandale som nu betyder, at Finnair skal male et helt Airbus A330 langdistancefly om.

Sagen drejer sig om, at en designer fra det finske tekstilfirma Marimekko har plagieret et motiv, som blev tegnet i 1963 af en ukrainsk kunstner. Lige netop det motiv er blevet malet på siden af Finnairs Airbus A330-fly med registreringsbogstaverne OH-LTM som led i et storstillet samarbejde mellem Marimekko og Finnair.

Marimekkos designer har kun ændret motivets farve fra grøn til blå inden det blev malet på den sidste del af Airbus-flyets skrog. Det var et tip til en finsk avis, der fik skandalen frem i lyset.

Finnair har meddelt, at flyet vil blive malet om. Yderligere et fly har et Marimekko-motiv påmalet som led i Finnair og Marimekkos fælles brandingkampagne, som også omfatter Marimekko-mønstre på interiør og service om bord på flyene.