Finnair-fly i Helsinki Airport. (Foto: Finavia | PR)

Finnair kan blive ramt af finsk luftfartsstrejke

De finske flyteknikere ønsker en ny overenskomst, men forhandlingerne ser ikke lovende ud. Det har fået fagforeningen Pro til at varsle en strejke, der blandt andet kan gå ud over Finnair.

En luftfartsstrejke i Finland truer nu med at få konsekvenser for blandt andet det finske flyselskab Finnair. Det er en tvist mellem fagforeningen Pro og organisationen Palta, der repræsenterer servicesektoren i landet, som kan resultere i, at visse medarbejdere vil strejke til januar.

Fagforeningen Pro har netop varslet Palta om, at en manglende aftale mellem de to vil føre til, at medlemmer af ITA – som er det finske fagforbund for flyteknikere – går på barrikaderne. Det betyder, at blandt andet Finnair, Finnair Technical Services, TCR, Swissport, GA Telesis samt Hub Logistics vil blive ramt af strejken.

Ifølge Pro kan strejken potentielt gå i gang den 3. januar kl. 06.00 og vare indtil den 17. januar kl. 06.00. Den kan dog fortsat afværges, hvis Pro og Palta når til enighed om en overenskomstaftale for flyteknikerne i Finland inden da. Det skriver det finske medie HBL.

Vil vælge egne tillidsrepræsentanter
Årsagen til den varslede strejke er, at flyteknikerne har fået ny fagforening. Nu kræver flyteknikerne, at de får samme overenskomst som medlemmerne af Pro har. Ifølge fagforeningen Pro har det resultat dog ikke været muligt at nå frem til gennem forhandlinger med Palta.

Udover en ny overenskomst for flyteknikerne kræver Pro også, at fagforeningen i fremtiden får mulighed for selv at vælge hvilke medarbejdere, der skal fungere som tillidsrepræsentanter på de arbejdspladser, hvor der er ansatte fra fagforbundet ITA.

”ITA-medlemmerne er blevet taget som gidsler i en aftale, hvis indhold de ikke har været i stand til at påvirke, og den situation er uholdbar,” siger Jorma Malinen, der er formand for den finske fagforening Pro.

Finnair er et af de selskaber, der vil kunne mærke det, hvis forhandlingerne bryder sammen, og den varslede strejke føres ud i livet. Udover at der er varslet strejke blandt ansatte i Finnair og Finnair Technical Services, kan flyselskabet også blive indirekte ramt, da man benytter handlingselskabet Swissport, hvor nogle af medarbejdere fra dette selskab også er omfattet af strejken.

 

Relaterede artikler:

Flytrafik til Italien rammes af strejker

Vejen banet for Finnair-vækst i Kina

Finnair løfter sløret for dele af ny Premium Economy