En Airbus A321-200 fra Finnair hos Czech Airlines Technics. (Foto: Czech Airlines Technics)

Finnair letter rentebyrde: Køber seks fly

Som følge af den nylige kapitaltilførsel har Finnair valgt at købe seks Airbus A321, som flyselskabet tidligere leasede. Dermed sparer selskabet et millionbeløb i årlige renter.

Finnair fik i slutningen af november i år øget kapitalberedskabet med 570 millioner euro – svarende til knap 4,3 milliarder kroner – i en såkaldt fortegnet emission.

Som følge af kapitalforhøjelsen har det finske flyselskab fået masser af likvide midler i kassen, og en del af pengene er allerede nu blevet brugt på at købe fly. Således oplyser Finnair, at selskabet har købt seks Airbus A321, der tidligere var leaset af det asiatiske leasingselskab BOC Aviation.

Finnair bruger over 200 millioner euro (1,49 milliarder kroner, red.) på transaktionen, og den positive indvirkning på både resultat før skat og pengestrømme vil årligt være mere end 20 millioner euro (149,1 millioner kroner, red.) i løbet af de næste par år.

Med købet af de seks A321’ere vil Finnair spare omkring tre millioner euro – svarende til 22,4 millioner kroner – i årlige renter til leasingselskabet.

Tilbagebetaler på lån fra pensionskasse
Foruden købet af de seks fly har Finnair i december også tilbagebetalt et lånebeløb på 120 millioner euro (894,6 millioner kroner, red.) til en pensionskasse i kølvandet på det forhøjede kapitalberedskab.

I maj 2020 stillede den finske regering garanti for et lån på 600 millioner euro (4,47 milliarder kroner, red.), som Finnair fik udstedt af en pensionskasse. Og de 120 millioner euro er en del af dette samlede beløb. Det resterende lånebeløb, der skal tilbagebetales senest i maj 2025, udgør i alt 280 millioner euro, hvilket svarer til 2,09 milliarder kroner.

Tiltagene omkring køb af fly og tilbagebetaling af lån fra coronapandemien er en del af Finnairs strategiimplementering, og tiltagene understøtter opnåelse af flyselskabets finansielle mål inden udgangen af 2025.

Foruden dette vil de to tiltag bidrage til, at Finnair kan opnå et mål om at genindføre udlodninger til aktionærerne – baseret på 2024-resultatet – fra foråret 2025.

Aktieudbud blev overtegnet
I forbindelse med emissionen i november i år hos Finnair blev der i alt tegnet 19.038.769.224 nye aktier, hvilket svarede til 100,14 procent af de udbudte aktier. Og udbuddet blev således overtegnet.

Overtegningen betød, at Finnair ville modtage et bruttoprovenu på 570,4 millioner euro (4,25 milliarder kroner, red.) baseret på en kurs på 0,03 euro per udbudt aktie.

 

Relaterede artikler:

Finnair får tilført milliarder – men ikke fra staten

Stærk vækst og indtjening hos Finnair

Flere Airbus-fly til Finnair