Finnair-fly i Beijing Capital Airport. (Foto: Ameco)

Finnair øger i januar med 15,6 procent

Den hurtigste vækst i Finnairs historie er i fuld gang, og passagertallet i januar voksede med 15,6 procent i forhold til januar sidste år.

I alt havde flyselskabet 965.700 passagerer. Væksten var størst på ruterne til Asien med en fremgang på 23,2 procent, men væksten var også stærk på ruterne til Nordamerika, som øgede med 18,0 procent, mens Europatrafikken steg med 14,0 procent og indenrigstrafikken med 13,1 procent.

Over halvdelen af passagererne rejste på europæiske ruter, omkring 20 procent fløj til Asien, mens andre 20 procent fløj indenrigs. De resterende var med på ruterne til Nordamerika.

Kapaciteten steg med 19,8 procent
Finnairs samlede kapacitet målt i ledige sædekilometer (ASK) steg med 19,8 procent. I langdistancetrafikken steg kapaciteten hovedsageligt ved introduktionen af de nye Airbus A350. Der blev indsat yderligere kapacitet til de øgede frekvenser til Bangkok, Hong Kong, Singapore og Chongqing, samt til sæsonruter til Goa, Puerto Plata, Puerto Vallarta og Havanna, som erstattede Varadero. Væksten i ASK på de asiatiske ruter var 26,7 procent og på ruterne til Nordamerika 21,0 procent.

Væksten på 8,6 procent ASK i den europæiske trafik blev især drevet af den nye helårsrute til Reykjavik, øgede frekvenser til København, Stockholm og Berlin og direkte flyvninger til Lapland fra Paris, London og Zürich.

Den betydelige kapacitetsvækst indenrigs på 30,2 procent stammer primært fra øget flytrafik på det nordlige Finland med flere turister til attraktive Lapland. 52 procent af Finnairs ASK gik til Asien, 33 procent til Europa og resten til Nordamerika og indenrigsruter.

Godt fyldte fly
Antallet af fløjne passagerkilometer (RPK) steg med næsten samme hastighed som kapacitetsvæksten med 19,3 procent. Den største vækst var til Asien med 23,8 procent, mens den europæiske trafik voksede med 11,2 procent. Væksten til Nordamerika steg med 23,4 procent og indenrigstrafikken med 16,0 procent.

Trods den høje kapacitetsvækst var flyene godt fyldte især på langruterne. Load Factor var 86,8 procent til Asien og 79,6 til Nordamerika. På de europæiske ruter var den 73,6 procent og indenrigs på 60,1 procent. Gennemsnitlig var load factor på niveau med januar sidste år og endte på 80,1 procent.

Vanskelige vejrbetingelser i vinter på Helsinki-Vantaa lufthavnen medførte flere forsinkelser og aflysninger i januar. 69,4 procent af Finnairs flyvninger var rettidige mod 75,8 procent for et år siden.

 

Relaterede artikler:

Finnair-fly lettede med snerydningskøretøjer på banen

Finnair officielt flyselskab i EU-Kina Turiståret

Finnair med passagerrekord og flere Asien-afgange