(Foto: Morten Lund Madsen)

Finnair skruer ned for Rusland-trafik

Den russiske krise kan nu også mærkes hos Finnair, der permanent må lukke en rute til Rusland, mens to andre russiske ruter sættes på pause.

Begejstringen var stor hos Finnair, da man i begyndelsen af juni måned sidste år kunne udvide rutenettet til Rusland med tre nye destinationer.

Fra Helsinki blev der etableret nye ruter til Nizhny Novgorod, Samara samt Kazaz på baggrund i en ny luftfartsaftale mellem Finland og Rusland.

Men i mellemtiden har den økonomiske krise i Rusland fjernet grundlaget for den øget trafik til naboerne i øst. Fra den 1. september indstiller Finnair flyvningerne til Nizhnly Novgorod. Ruten har været betjent med Embraer E190-flymed tre ugentlige afgange.

Ruterne til Kazan og Samara er også kommet i fare. De vinterlukkes i første omgang fra den 19. januar frem til den 28. april 2016. Disse ruter har i dag også tre ugentlige afgange.

Finnair vil således kun flyve til Moskva (Sheremetyevo), Sankt Petersborg og Jekaterinburg i vintermånederne.

Uheldig timing
For Finnair kom krisen i Rusland ganske ubelejligt, netop som man havde startet tre nye russiske ruter op. Nedskydningen af Malaysia Airlines MH017 skete blot ugen før, at Finnair sendte første fly afsted til Nizhny Novgorod og 14 dage før, at de to øvrige ruter startede op.

Efter nedskydningen af MH017 voksede spændingerne mellem Rusland og Ukraine, og den internationale fordømmelse af Rusland var angiveligt med til at lægge en dæmper på efterspørgslen af rejser til landet. Senere kom de faldende oliepriser, og rubelkrisen, hvorfor landet i dag befinder sig i en svær økonomisk krise.

Rusland er i dag Finlands største handelspartner uden for EU, og mange russere har tidligere valgt at gøre forretninger eller holde ferie i Finland, hvilket ikke længere er så aktuelt.

Det er ikke kun Finnair, der skærer ned på Rusland. SAS har allerede skåret markant ned i fartplanen til og fra Moskva og Sankt Petersborg, mens Lufthavn, mens Lufthansa den 30. august flyver for sidste gang fra Frankfurt til Vnukovo-lufthavnen i Moskva. Herudover lukker det tyske flyselskab ruterne til Samara og Nizhny Novgorod henholdsvis den 6. og 7. september.

Foto: Morten Lund Madsen