Airbus A350-900 fra Finnair. (Foto: © Thorbjørn Brunander Sund | Danish Aviation Photo)

Finnair-underskud på 3,9 milliarder kroner

Finnairs omsætning faldt sidste år med 73 procent, og selskabet fik et underskud på 3,9 milliarder kroner. Ingen udsigt til bedring i første kvartal i år.

Finnair transporterede sidste år 3,5 millioner passagerer mod 14,7 millioner året før, hvilket svarer til et fald på 76 procent. Nedgangen på over 11 millioner passagerer sætter naturligvis sit tydelige spor i selskabets årsregnskab, som blev offentliggjort torsdag morgen.

Omsætningen hos det finske flyselskab faldt i 2020 til 829,2 millioner euro (6,2 milliarder kroner), svarende til et fald på 73 procent. Det resulterede i et underskud på 523,2 millioner euro (3,9 milliarder kroner), mens selskabet året før havde et overskud på 74,5 millioner euro (554 millioner kroner).

”I løbet af året har vi fokuseret på at sikre fortsættelsen af ​​driften og vores langsigtede konkurrenceevne på et post-pandemisk marked, der vil være anderledes end det var før pandemien,” siger Finnairs koncernchef Topi Manner.

Har sikret sig ny kapital
Finnair sikrede sig sidste år cirka 1,8 milliarder euro (13,4 milliarder kroner) i ny finansiering, som omfattede en overtegnet tegningsemission på over 500 millioner euro (3,7 milliarder kroner). Derudover forbereder selskabet sammen den finske stat et hybridlån på op til 400 millioner euro (3,0 milliarder kroner), som afventer EU-godkendelse.

”Støtten fra staten Finland og andre aktionærer har været kritisk vigtig i denne situation,” siger Topi Manner.

Første kvartal på samme niveau
Finnair forventer som følge af fortsatte rejserestriktioner, at det sammenlignelige driftstab i første kvartal i år vil være på samme niveau som i de seneste tre kvartaler i 2020.

På grund af usikkerhed om, hvornår restriktionerne lempes og der igen vil være en efterspørgsel på flyrejser, kan Finnair ikke give noget bud på forventningerne til omsætningen for hele året.

Siger farvel til 1.100 medarbejdere
Finnair reducerede sidste år sine omkostninger med 1,5 milliarder euro (11 milliarder kroner) i forhold til 2019. Heraf var 30 procent brændstofrelateret.

Selskabet fortsætter med at skære i omkostningerne i år og næste år, hvor det er målet i alt at reducere med 140 millioner euro (1,0 milliarder kroner).

Som følge heraf vil Finnairs medarbejderstab blive reduceret med omkring 1.100 personer, hvilket vil ske gennem afskedigelser, ophør af tidsbegrænsede kontrakter, pensionering og naturlig afgang.

 

Relaterede artikler:

Finnair opgiver fem langruter i sommerprogram

Finnair-fly skal overvintre i Sydfrankrig

Finnair øger sparekrav med 75 procent