Flere SAS-ruter på vej fra Billund

SAS har planer om at etablere en direkte rute fra Billund til Helsinki. Andre europæiske destinationer er også i kikkerten som led i et ‘ekstremt godt og professionelt samarbejde’, som SAS udtrykker det.

Da Billund Lufthavn åbnede den 1. november 1964, var SAS lufthavnens første kunde. SAS er derfor en del af lufthavnens DNA, som lufthavnsdirektør Kjeld Zacho Jørgensen udtrykker det.

Det blev understreget på et pressemøde i Billund Lufthavn i går, hvor SAS-direktør Lars W. Andersen kunne løfte sløret for de planer, som det fællesskandinaviske luftfartsselskab har for fremtiden i den jyske lufthavn.

En rute til Helsinki er på tegnebrættet, ligesom SAS vurderer, at der er et potentiale til ruter fra Billund til hovedstæder i Nord- og Vesteuropa.

“Efterspørgslen har nået et mål, hvor det er rentabelt at flyve fra Billund. Herudover er vores egne interne forudsætninger ændret med nye flytyper og en anderledes operationel struktur,“ siger Lars W. Andersen.

SAS flyver i dag fra Billund til København samt på regionale ruter til Stockholm og Oslo. På ruten til Stockholm, der flyves af Braathens Regional med 50-sæders SAAB 2000-fly, øges der i sommertrafikprogrammet til tre daglige afgange. Ruten til Oslo bliver fra sommerfartplanens begyndelse lagt i hænderne på Cimber A/S, der vil anvende ATR72-fly med 68 sæder på ruten.

Herudover vil SAS i højsæsonen tilbyde ruter fra Billund til Nice, Split, Alanya-Gazipasa og Bergen primært med Airbus A320-fly fra basen i Københavns Lufthavn.

Styrket samarbejde
Da Maersk Air med sin satsning i Billund Lufthavn i begyndelsen af 1990´erne udfordrede SAS og trafikknudepunktet i Københavns Lufthavn, blev forholdet mellem den jyske lufthavn og SAS noget anstrengt. Men i dag er samarbejdet tilsyneladende bedre, end det har været i rigtig mange år.

“Billund Lufthavn og SAS har ek ekstremt godt og professionelt samarbejde. Vi har en løbende dialog og et godt indblik i hinandens virksomheder,“ understreger Lars W. Andersen.

Hos SAS lægger man vægt på et samarbejde, hvor driften på lang sigt er billig, fremfor at modtage opstartsrabatter. Flyselskabet sætter også pris på et samarbejde, hvor lufthavnen er proaktiv i forhold til ruteudvikling.

“Billund Lufthavn kommer med cases og gode forslag til ruteudvikling. En lufthavn skal sælge og være attraktiv for et flyselskab. Det er man gode til i Billund, og sådan er det ikke nødvendigvis med andre lufthavne,“ forklarer SAS-direktøren om baggrunden for den tætte dialog mellem parterne.

Lufthavnsdirektør Kjeld Zacho Jørgensen er da også tilfreds med SAS-samarbejdet.

“Vi bød SAS ‘velkommen hjem’ i 2012, da de vendte tilbage på indenrigsruten til København. SAS var der da vi startede, og SAS vil også være i Billund i fremtiden,“ siger lufthavnsdirektøren.