(Foto: Harri Koskinen)

Flybe på nordisk tilbagetog

Det britiske-finske flyselskab Flybe Nordic lukker endnu en regional rute, og som konsekvens heraf fratræder den nordiske salgschef.

Efter Cimber Sterlings konkurs i maj måned 2012 kom Flybe på alles læber. Det britiske flyselskab overvejede i regi af Finnair-samarbejdet, Flybe Nordic, at gå ind på de danske indenrigsruter.

Flybe Nordic fik da også adgang til at kigge i bøgerne hos kuratorerne efter boet, men det stod hurtigt klart, at Flybe selv skulle komme med flykapacitet, da tekniske og juridiske udfordringer betød, at ATR-flyene ikke blot kunne sendes i luften få dage senere.

Alligevel holdt Flybe stædigt fast ved planerne om at blive den største regionale operatør i Norden. I begyndelsen af 2012 havde Flybe åbnet ruter mellem Stockholm-Bromma og henholdsvis København og Oslo. Men den regionale satstning mislykkedes, og Flybe trak sig gradvist fra sine regionale ruter.

I løbet af de næste måneder lukker ruten fra Stockholm-Bromma til Tallinn i Estland. En rute, der har været drevet siden efteråret 2011. Dermed vil Flybe blot operere en håndfuld finske indenrigsruter samt nogle få lavfrekvente og tildels sæsonorienterede ruter til blandt andet Gotland og Ålandsøerne.

“Jeg beklager at måtte meddele, at Flybe har besluttet at lukke den direkte rute mellem Stockholm-Bromma og Tallin. Datoen for den sidste flyvning er endnu ikke besluttet, men vil blive på et eller andet tidspunkt i marts eller april måned. Som en konsekvens heraf forlader jeg Flybe og min sidste dag på kontoret er i dag den 31. januar,“ hed det i fredags i en mail fra salgschef Erik Lindholm, der har været ansvarlig for salget i Skandinavien og Baltikum.

Amputeret rutenet
Flybe lagde i 2011 ellers ud med en stor satsning i Tallinn, hvor der skulle flyves til Stockholm, Tampere, Oulu, Turku og Vaasa med ATR72-500 fly. Men ligesom de øvrige regionale ruter, blev de gradvist afviklet i takt med, at det britiske moderselskab fik stadig større problemer på sit hjemmemarked og således måtte foretage store tilpasninger af virksomheden.

Udover ruten fra Stockholm-Bromma til Tallinn, vil også indenrigsruten mellem Helinki og Savnlinna blive lukket. Det efterlader Flybe Nordic tilbage med følgende amputerede ruteprogram.

Rute Ugentlige afgange Flytype
Helsinki – Jyväskylä 17 ATR72-500
Helsinki – Kajaani 19 ATR72-500
Helsinki – Kemo/Tornio 15 ATR72-500
Helsinki – Kokkola 19 ATR72-500
Helsinki – Tartu (Estland) 5 ATR72-500
Helsinki – Mariehamn (Ålandsøerne) 12 ATR72-500
Helsinki – Norrköping (Sverige) 6 ATR72-500
Helsinki – Visby (Gotland) – sæson 1 ATR72-500

Kilde: Flybe.com