Bombardier Dash 8 Q400 fra SA Express. (Foto: Bob Adams | CC 2.0)

Flyselskab mister licens af sikkerhedsårsager

Det statsejede sydafrikanske SA Express, der er fødeselskab for South African Airways, har mistet sin operative licens, hvorfor samtlige fly er sat på jorden.

For til stadighed at kunne opretholde en operativ tilladelse til kommerciel passagertransport er det nødvendigt, at flyselskaberne kan dokumentere et tilfredsstillende sikkerhedsarbejde samt en stabil økonomi.

Det har ikke været tilfældet med sydafrikanske SA Express, der netop har mistet sin driftslicens efter kontrolbesøg fra de sydafrikanske luftfartsmyndigheder SACAA.

SACAA har midlertidigt suspenderet driftstilladelsen sammen med godkendelsen til flyselskabets vedligeholdelsesorganisation. Herudover er luftdygtighedscertifikatet for ni af selskabets 21 fly blevet annulleret.

“Dette betyder, at fra i dag den 24. maj 2018 kan SA Express ikke længere fortsætte med at operere som flyselskab. For at kunne genoptage operationerne, er det nødvendigt, at SA Express laver en fornyet ansøgning, så der kan udstedes de nødvendige tilladelser,” hedder det i en erklæring fra SACAA (South African Civil Aviation Authority).

Alvorlige overtrædelser
Kontrolbesøget afslørede 17 punkter, hvor SA Express ikke opfyldte de lovmæssige krav til sikkerhed. Fem af overtrædelserne var i en såkaldt kategori 1, hvilket ifølge internationale regler udgør en særdeles alvorlig trussel mod flyvesikkerheden.

“Som ansvarlig for luftfartssikkerhed i landet kan SACAA ikke vende det blinde øje til en operation, hvor der er overvældende bevis for, at sikkerhedsforanstaltninger er kompromitteret, hvilket automatisk udgør en alvorlig fare for besætninger, passagerer og offentligheden som helhed,” udtaler Poppy Khoza, der er chef for SACAA.

Andre selskaber tager over
SA Express er et regionalt flyselskab ejet af den sydafrikanske regering. Selskabet har et tæt strategisk samarbejde med South African Airways (SAA), der ligesom SAS er medlem af Star Alliance.

Tilbagekaldelsen af den operative tilladelse har skabt relativt store udfordringer for SA Express, der i al hast har strikket en nødplan sammen, således at passagererne kan blive ombooket til andre selskaber eller indkvarteret på hotel indtil første ledige flyafgang.

Det er South African Airways (SAA) og lavprisdatterselskabet Mango samt privatejede Airlink, der vil gennemføre transporten af de berørte passagerer, og i flere lufthavne er der oprettet særlige skranker, hvor strandede SA Express-passagerer kan henvende sig.

“Vi beklager den ulejlighed, som denne frustrerende situation har skabt for vores passagerer. Vi forsikrer, at vi vil gøre alt, hvad der står i vores magt for at løse denne situation så hurtigt som muligt,” siger fungerende direktør Matsiesi Mokhole fra SA Express i en pressemeddelelse.

1,3 millioner passagerer
SA Express har en flåde med fly fra den canadiske flyproducent Bombardier. Af de 21 fly er 10 af typen Q400, ni er CRJ 200, mens de resterende to er CRJ700. Den samlede flåde har en gennemsnitsalder på 14,8 år.

I Sydafrika har SA Express hidtil betjent 12 destinationer, ligesom selskabet også flyver til Botswana, Namibia og Den Demokratiske Republik Congo fra selskabets store hub i Johannesburg. Årligt flyer 1.3 millioner passagerer med det sydafrikanske selskab.

SA Express blev stiftet i 1994, og det vigtigste punkt i værdisættet hedder ifølge hjemmesiden: “Vi går aldrig på nogen måde på kompromis med sikkerheden.”

 

Relaterede artikler:

South African Airways præsenterer ny A330-300

Afrikas største flyselskab får økonomisk hjælp

Billund-selskab sender fly til Sydafrika