Lukningen af luftrummer over Niger skaber udfordringer for flyselskaberne. (Grafik: Flightradar24.)

Flyveforbud over Niger skaber udfordringer

Lukningen af luftrummet over Niger har øjeblikkeligt betydet, at fly fra Europa til eksempelvis Sydafrika skal ud på en længere omvej, der forlænger flyvetiden. Flere afgange er aflyst.

En militærjunta afsatte i slutningen af juli den demokratisk valgte præsident i Republikken Niger i det vestlige Afrika, og militærstyret har ikke efterkommet opfordringen fra en række afrikanske lande til at genindsætte landets præsident.

I stedet har militærjuntaen besluttet at lukke luftrummet over Niger, og det har øjeblikkeligt afstedkommet en række udfordringer for flyselskaber fra Nordamerika, Europa og Mellemøsten, der nu skal på en større omvej ved flyvninger til eksempelvis Nigeria eller Sydafrika.

Selskaber som Air France, British Airways og Lufthansa er nu tvunget til at flyve fra Algeriet gennem Mali og Burkina Faso for at komme til og fra Sydafrika, og det forlænger ruten med omkring 1.000 kilometer, og samtidig øges flyvetidenmed en time fra 10 til 11 timer. 

Da flyveforbuddet blev indført var en Airbus A380 fra British Airways på vej fra London-Heathrow til Johannesburg, og her valgte piloterne at vende om over Algeriet og returnere til London. En Boeing 777 på vej fra Johannesburg til Paris måtte søge til Abidjan, den største by i Elfenbenskysten, mens en Boeing 747-8 fra Lufthansa måtte lande i Lagos på vej fra den sydafrikanske storby. 

Tre lande kan ikke overflyves
Ifølge Flightradar24 betyder luftrumslukningen over Niger, at et meget stort område i det nordlige del af det afrikanske kontinent er lukket for civile fly. Luftrummet over Sudan har officielt været lukket siden slutningen af juli, og luftfartsmyndighederne i EU, Storbritannien, USA og Canada har længe forbudt deres respektive landes flyselskaber at overflyve Libyen.

“Lukningen af ​​Nigers luftrum udvider betydeligt det område, som de fleste kommercielle flyvninger mellem Europa og det sydlige Afrika ikke kan flyve over,” lyder det fra Flightradar24

Air France har suspenderet flyvningerne til og fra Ouagadougou i Burkina Faso og Bamako i Mali indtil den 11. august, oplyser selskabet ifølge Reuters.

En talsperson for Lufthansa og Brussels Airlines oplyser til nyhedsbureauet, at flyvninger til nogle destinationer i Afrika vil kunne blive mellem halvanden time og tre og en halv time længere.

Flyveforbuddet gælder foreløbigt indtil den 7. august kl. 23.50 (UTC), men det ventes, at det bliver forlænget.

 

Relaterede artikler:

Charterfly til Tyrkiet i 15 minutter i ukrainsk luftrum

Tyrkiet lukker luftrummet for flyselskab

Vil igen overflyve russisk luftrum