Flyveleder-ferier koster selskaber 100 mio. kroner

Det har angiveligt kostet selskaber som SAS, Norwegian og Widerøe omkring 100 mio. kroner, at de norske luftfartsmyndigheder havde sendt for mange flyveledere på ferie i juli.

Selskabet Avinor, som står for driften af mere end 40 norske lufthavne og lufttrafikkontrollen i fjeldlandet, kan nu se frem til et krav om erstatning fra en række luftfartsselskaber. Avinor sendte nemlig så mange norske flyveledere på ferie i juli, at det afstedkomme voldsomme forstyrrelser og forsinkelser i det norske luftrum henover sommeren.

De norske luftfartsselskabers brancheorganisation, NHO Luftfart, kræver derfor, at Avinor skal betale erstatning til de berørte selskaber.

”Vores medlemmer har angiveligt tabt 100 millioner kroner i juli på grund af flyvelederproblemet. Når man køber et produkt, som ikke fungerer som det skal, så skal man have en reduktion i prisen,” siger direktør i NHO Luftfart, Torbjørn Lothe, til NRK.

En flyveleder på arbejde
Både tårnet i Oslo Gardermoen lufthavnen og den overordnede flyvekontrol for hele det norske luftrum var underbemandet i store perioder i løbet af juli måned. Det betød blandt andet, at fly fra Midt- og Nordnorge måtte flyve i en stor bue udenom Oslo og ned langs Norges vestkyst, når turen gik sydpå til destinationer i Europa. Det skete blandt andet en lørdag morgen i midten af juli, hvor kun én flyveleder var på arbejde i det centrale kontrolcenter.

Tal fra den fælleseuropæiske flyvekontrolorganisation Eurocontrol viser, at Oslo var den lufthavn i Europa med flest forsinkelser per 1000 afgange i juli måned.

NRK har afsløret, at Avinor havde sendt knap 60 flyveledere på ferie i midten af juli. Mens flyvelederne ferierede, var problemerne og forsinkelserne på sit højeste, ligesom flytrafikken steg.

De norske luftfartsselskaber tabte tidligere på året op mod 150 mio. kroner som følge af en ugelang strejke blandt sikkerhedspersonalet i en lang række norske lufthavne.