Første Boeing 787 Dreamliner leveret

Første Boeing 787 Dreamliner blev leveret i går. Det japanske All Nippon Airways (ANA) blev verdens første luftfartsselskab med det nyudviklede langdistancefly, der har været igennem årelange forsinkelser. Tirsdag morgen letter flyet med kurs mod Tokyo.

De årelange forsinkelser afdet nye langdistancefly Boeing 787-8 Dreamliner har skabt store problemer for mange luftfartsselskaber, der har måttetomdisponerederes flådeprogrammer efterhånden som leveringsdatoen blev udskudt igen og igen.

Men nu er det det første fly omsider formelt afleveret til den første kunde. Det skete mandag ved Boeing-fabrikkerne iEverett i staten Washington, hvor repræsentanter fra Boeingog japanske All Nippon Airways (ANA) underskrev de formelle papirer forud for overleveringen.

Den historiske begivenhed blev markeret ved en større ceremoni, og kom efter en række forudgående inspektioner af flyet samt ikke mindst selve overførslen af betalingen for flyet.

Mandag klokken 09.00 lokal amerikansk vestkysttid fejrede repræsentanterne fra ledelsen af både Boeing og ANA samt medarbejdere selve overrækkelsesceremonien.

“Med det første fly klar til levering er hele teamet parat til at fejre begivenheden. ANA har været en fantastisk partner fra dag 1. På trods af det hårde arbejde og mange udfordringer mistede Boeing-teamet aldrig sit fokus på at levere det lovede til ANA. Vi ved, at ANAs kunder vil elske det nye fly,“ sagde Scott Fancher, der er vice president og general manager for 787-programmet hos Boeing.

Flyets konstruktion gør, at det kan flyve hurtigere, længere og mere brændstoføkonomisk, mens passagerne kan glæde sig til større vinduer, bedre plads, bedre indretning og bedre indeklima.

Flyet, der er malet i ANAs farver, letter efter planen fra fabrikken med kurs mod Tokyo tirsdag morgen kl. 06.35 lokal amerikansk vestkysttid.

Forsinket projekt

Boeing 787 Dreamliner-projektet har været mere end tre år forsinket, men Boeing lovede efter mange udskydelser, at de første fly skulle gå i drift i 3. kvartal 2011. Det nåede man akkurat 5 dage før tiden.

Undervejs har Boeing 787-8 Dreamliner ikke kun været en behagelig drøm for Boeing. Oprindeligt skulle flyet have været sat i drift allerede i 2008, men talrige forsinkelser gjorde, at den første prøveflyvning først fandt sted den 15. december 2009.

Boeing 787 Dreamlineren produceres ved hjælp af en lang række underleverandører, men selve samlingen foregår på Boeings fabrik i Everett i staten Washington samt en ny fabrik i North Charleston i South Carolina.

Ifølge planerne vil Boeing produce syv Dreamliner-fly hver måned på fabrikken i Everett og fly om måneden i Charleston.

Første nordamerikanske luftfartsselskab med den nye Boeing 787-8 bliver United Continental Holdings, Inc. der efter planen får sit første fly i starten af 2012.

Norwegian og LOT Polish Airlines bliver de første europæiske luftfartsselskaber med Boeing 787-8 Dreamlineren i deres flåde, hvilket ventes at ske i 2. kvartal af 2012.

Totalt set har luftfartsselskaber over hele verden afgivet i alt 835 bestillinger af de to versioner af Dreamlineren, henholdsvis 787-8 og 787-9.