Aeroflot-fly i Sheremetyevo-lufthavnen i Moskva. (Foto: Media_works | shutterstock.com)

Første EU-lande blokerer for russiske fly

De første EU-lande forbyder fra den 26. februar alle russiske flyselskaber i landenes luftrum, men Danmark er stadig åben. Amerikansk flyselskab har afbrudt samarbejdet med Aeroflot.

Polen, Tjekkiet og Bulgarien valgte fredag at tilslutte sig Storbritanniens blokade af fly fra Rusland i landenes respektive luftrum. Forbuddet trådte i kraft kl. 00.01 den 26. februar, og dermed er russiske fly forment adgang til at flyve til samt overflyve de tre lande.

LOT Polish Airlines meddelte fredag eftermiddag via de sociale medier, at selskabet fra kl. 15.00 øjeblikkeligt ville suspendere ruterne fra Warszawa til Moskva og Sankt Petersborg. Herudover vil LOT heller ikke overflyve russisk territorium, hvilket selskabet gør på visse ruter til Asien.

I løbet af lørdagen har Rumænien, Slovenien, Estland, Letland og Litauen også tilsluttet sig forbuddet, uden at det nødvendigvis står klart, fra hvilket tidspunkt, at det iværksættes. Lettiske airBaltic meddeler samtidig, at flyselskabet vil standse samtlige flyvninger til Rusland foreløbigt frem til den 26. marts.

Udenrigsministeriet oplyste lørdag eftermiddag til CHECK-IN.dk, at Danmark endnu ikke taget beslutning om at forbyde russiske fly i dansk luftrum, men at man er i gang med at under søge det. Fredag landede et Aeroflot-rutefly fra Moskva i Københavns Lufthavn, som det har gjort tre gange om ugen i hele vintertrafikprogrammet.

Længere flyvninger til og fra Asien
Det britiske flyveforbud mod russiske flyselskaber er som ventet blevet mødt med et tilsvarende russisk forbud mod britiske fly til Rusland samt overflyvninger over landet.

Det kommer i første omgang til at betyde noget for British Airways, der må indstille flyvningerne fra London-Heathrow til Domodedovo-lufthavnen ved Moskva. British Airways får også udfordringer på ruterne til New Delhi og Singapore, ligesom Virgin Atlantic også udfordres på ruterne til Indien og Pakistan, da der bliver længere flyvetid.

På rutenummer BA142 mellem New Delhi og London kan British Airways normalt tilbagelægge turen på ni timer og 12 minutter i gennemsnit, men fredagens flyvning blev forlænget med næsten en time til i alt 10 timer og seks minutter som følge af flyveforbuddet over Rusland og Ukraine.

Rutenummer BA142 fra New Delhi til London den 25. februar 2022. (Flightradar24.com)

Opsiger samarbejdsaftale
Sanktionerne mod Rusland kommer til at brede sig i luftfartens verden. Det amerikanske SkyTeam-selskab Delta Air Lines meddelte fredag, at man med øjeblikkelig virkning har opsagt alle samarbejdsaftaler med Aeroflot, der er medlem af samme alliance. Det skriver cnbc.com.

Sammen med Air France-KLM er det amerikanske flyselskab blandt de ledende medlemmer i SkyTeam-alliancen, og det vurderes som sandsynligt, at Aeroflot ikke længere kan være medlem af samarbejdet, selvom der endnu ikke er kommet en officiel reaktion fra SkyTeam.

Det samme vil formentlig blive tilfældet for russiske S7 Airlines, der i dag er medlem af oneworld-alliancen, der har American Airlines og British Airways som de ledende aktører. 

Airbus-fly til Aeroflot i sidste øjeblik
Endelig bliver russisk luftfart også ramt af de sanktioner, som flyproducenten Airbus bliver pålagt i forhold til russiske flyselskaber.

EU-Kommissionens formand Ursula von der Leyen meddelte fredag på en pressekonference, at der vil blive indført forbud mod salg af fly og reservedele til russiske flyselskaber som et led i sanktionspakken efter Ruslands invasion i Ukraine.

Torsdag blev en splinterny Airbus 350-900 med registreringen VP-BYF overdraget til Aeroflot, og leveringsflyvningen fra Toulouse til Moskva blev dermed gennemført samme dag, som Rusland overfaldt Ukraine. Det bliver givetvis det sidste nye fly fra Airbus til et russisk flyselskab i meget lang tid.

Note:
Denne historie er siden udgivelsen opdateret med informationerne om, at yderligere fem lande, henholdsvis Rumænien, Slovenien, Estland, Letland og Litauen har besluttet at udstede forbud mod russiske fly i deres respektive luftrum.

 

 

Relaterede artikler:

Antonov An-225 Mriya ikke ramt i russisk angreb

Fire ungarske passagerfly på jorden i Ukraine

Yderligere fem flyselskaber indstiller Ukraine-ruter