Første SAS-fly med WIFI klar om få uger

I midten af december måned vil SAS sende det første fly i luften med trådløst internet og adgang til at sende og modtage SMS. Internet-tjenesten vil være gratis i hele første kvartal, mens passagerer på Economy Class skal betale et gebyr per flyvning fra april måned næste år.

Årets julegave til SAS-kunderne bliver den længe ventede adgang til WIFI-tjenester og SMS- og datatjenester via mobiloperatørernes GSM og GRPS teknologi.

I midten af december månedfår det første SAS-fly af typen Boeing 737-800 installeret den nye WIFI-service, der kan sikre adgang til internettet, mens man er i luften.

SAS forventer ved udgangen af juli måned 2012 at have i alt 10 fly udstyret med WIFI. Det vil alle være Boeing 737-800 fly, der har base i Oslo og Stockholm, hvorfor danske rejsende i første omgang må vente med at få adgang til teknologien.

Det er Panasonics eXConnect og eXPhone produkter, der vil blive installeret i SAS-flyene, men eXPhone-produkterne vil dog først være tilgængelige i begyndelsen af det nye år.

Det bliver dog ikke muligt atgennemføre samtaler via mobiltelefoner. Denne mulighed har SAS i første omgang fravalgt.Der vil kunne sendes og modtages SMS og MMS-beskeder, gøres brug af GRPS-datatjenester samt i løbet af 2012 også blive åbnet op for muligheden for at kalde op til voice-mail og aflytte beskeder.

Op til 15 kroner per SMS

SAS vil indledningsvis tilbyde gratis internet-adgang til alle passagerer på alle klasser i løbet af hele første kvartal af 2012. Herefter vil tjenesten være gratis for passagerer på Business Class og Economy Extra, mens passagerer på Economy Classfra april månedherefter skal have kreditkortet frem.

Det vil således koste mellem 75 og 150 svenske kroner per flyvning at blive koblet på nettet. Priserne vil dog være afhængig af flyvningens længde.

Omkostningen for brug af GSM og GRPS-telefonitjenester er afhængig af den valgte mobiloperatør. Men under alle omstændigheder skal der betales udenlandstakst, så snart man er ombord i et SAS-fly – uanset om strækningen blot er en indenrigsstrækning. Det er reglerne for “international roaming“, der er gældende i luften.

Prisen for at sende en SMS vilblive mellem 10 og 15 svenske kroner, datatrafik vil koste fra 20 til 40 svenske kroner per Mb, mens opkald til voice mail vil koste mellem 30 og 40 svenske kroner.

SAS i hælene på Norwegian

Med adgangen til WIFI-tjenester vil SASkomme i hælene på det norske lavprisflyselskab Norwegian.

Konkurrenten har siden slutningen af januar måned tilbudt WIFI-tjenester på en række af selskabets nyeste Boeing 737-800 fly. I alt 21 Norwegian-fly forventes at være udstyret med WIFI-internet inden udgangen af 2011, og den resterende del af flåden udstyres i løbet af 2012.

Norwegian har i første omgang introduceret WIFI-produktet uden beregning og har således brugt det som et konkurrenceparameter.

Men selskabet vil angiveligt i løbet af 2012 beslutte, at produktet skal være en betalingsbar tillægsydelse på lavprisbilletterne, mens kunderne på selskabets Fullflex-billetter formentlig stadig skal have produktet tilbudt uden beregning.

Læs også:

I luften med Norwegian WIFI