Foto: Tiia Monto / Wikimedia Commons.

Forsinkelser i Helsinki Lufthavn

I løbet af tirsdagen kan der være forsinkelser i Helsinki Lufthavn, da den ene af tre baner bliver renoveret, samtidig med at en anden bane kan blive lukket på grund af vejret.

Helsinki Lufthavn er inde i en udfordrende uge, hvor den ene af tre startbaner skal have lagt helt ny asfalt.

Tirsdagen bliver særligt udfordrende, fordi vejret kan vise sig fra sin besværlige side. Det kan betyde, at endnu en bane midlertidigt må lukkes.

Det er den finske lufthavnsoperatør, Finavia, som i cirka en uge – fra den 20. til 27. august – vil lægge ny asfalt på Bane 22R/04L. Banen vil i den periode være helt lukket for trafik, mens de to øvrige i udgangspunktet vil være åbne for flytrafikken.

Finavia lægger ny asfalt på den ene af tre baner, fordi det finske vejr – og øget trafik – har betydet stor slitage på banens overflade. Og arbejdet var ønsket færdiggjort før den kommende vinter.

Ændrede støjretninger
På grund af den nedsatte banekapacitet kan der hele ugen forekomme forsinkelser – især om morgenen og om eftermiddagen, hvor der er travlest. Men flytrafikken vil således få yderligere udfordringer i løbet af tirsdagen på grund af vejrsituationen.

Finavia og flyvekontroltjenesten ANS Finland forsøger at holde forsinkelserne på et minimum i løbet af tirsdagen – og i ugen generelt. Hvis der skulle komme kraftig regn, kan banerenoveringen tage længere tid end planlagt, lyder meldingen.

Den midlertidige udfordring i Helsinki Lufthavn betyder, at retningen af flystøj vil ændre sig, ligesom flyene kan blive spottet i områder, hvor de normalt ikke er. Hvis der er vestlig eller sydvstlig vind, vil Bane 22L bruges til startende fly. Bane 15 vil blive brugt til landende fly fra Nurmijärvi-retningen, mens Bane 22L også vil blive anvendt til landende fly fra Kerava-retningen.

Under østlig vind vil Bane 04R blive brugt til samtlige landinger. Det vil medføre øget flystøj om aftenen og natten på landingsbanens indflyvningsveje, som går over Espoo og det vestlige Vantaa. Bane 15 vil blive brugt til startende fly i nordlig retning mod Helsinki for at supplere Bane 04R, når der er allermest travlt om eftermiddagen.

Lette forsinkelser tirsdag morgen
Et tjek på Helsinki Lufthavns hjemmeside og på FlightRadar24 afslører, at flytrafikken frem til tirsdag klokken 10 har været uden de helt store forsinkelser. Otte procent af afgangene har været forsinkede siden midnat, og kun én procent af ankomsterne har været forsinket.

Pt. er der kun meget få forsinkelser i afgange og ankomster ud på tirsdag eftermiddag. Der er seks aflyste afgange frem til klokken 16 – og kun to aflyste ankomster frem til samme tidspunkt. Det er dog uvist, hvorvidt aflysningerne skyldes banerenoveringen.

Finavia råder alle passagerer til at følge med på lufthavnsoperatørens hjemmeside såvel som på lufthavnens egen hjemmeside. Her vil der løbende vil blive opdateret på trafiksituationen og på de enkelte afgange og ankomster.

 

Relaterede artikler:

Helsinki venter 20 millioner passagerer i år

Helsinki bliver snydt for endnu en Kina-rute

Helsinki Airport indleder tre års renoveringsarbejde

Skytrax: Helsinki Lufthavn er Nordens bedste

Udvidelse i Helsinki Lufthavn klar til næste sommer