Fortsat færøsk vækst

Første kvartal af 2016 bød på 10 procents passagervækst i forhold til 2015 i Vagar Lufthavn på Færøerne. Havde det ikke været for en solformørkelse, så havde fremgangen været endnu større.

Fra januar til marts 2016 er der rejst 56.138 passagerer via Vagar Lufthavn på Færøerne. Det er en fremgang på 5.317 passagerer eller 10,5 procent i forhold til de første tre måneder i 2015. Forklaringen på fremgangen skal blandt andet findes i billigere billetter med det eneste flyselskab, som flyver fast til og fra lufthavnen. Det er naturligvis det færøske flyselskab Atlantic Airways.

En tidlig påske er også med til at forklare fremgangen. Derudover har hoteller og restauranter meldt ud, at der har været flere turister på Færøerne i første kvartal i år end de forrige år.

Og endelig, så oplever lufthavnen en voksende ad hoc-chartertrafik imellem Rusland og Færøerne, da russiske skibe i stigende grad skifter skibsbesætninger på Færøerne. Det betyder flere direkte charterflyvninger imellem Færøerne og specielt Murmansk.

Markant under København
Det kunne dog have set endnu bedre ud, hvis ikke det var for en solformørkelse i marts sidste år. Den gav ekstraordinært omkring 4.000 passagerer. Hvis ikke solen var blevet formørket, så havde passagertallet i første kvartal 2015 været det lavere, og fremgang i første kvartal det højere. En vækst på knap 20 procent havde så været resultatet.

Lufthavnens nye taxfree-butik går målrettet efter at være billigere end konkurrenterne i de lufthavne, som Atlantic Airways flyver til fra Vagar. Da 85 procent af passagererne i Vagar rejser til og fra Københavns Lufthavn, så er det især priserne i den lufthavn, som Vagar forsøger at ligge markant under. Den nye butik er meget større end den tidligere butik og har en blanding af udenlandske mærker, samt færøske trøjer, souvenirs, færøske øl og spiritus.

To nye brandbiler
Den statsejede lufthavn har desuden haft den store pengepung fremme de sidste måneder. Lufthavnen har købt to nye brandbiler, som har forhøjet lufthavnens beredskabskategori til en såkaldt CAT 7-lufthavn. Derudover har Vagar Lufthavn investeret i nyt udstyr til tårnet, nyt målingsudstyr med mere.

Fra 1963 til 2005 blev Vagar Lufthavn drevet og ejet af det daværende Statens Luftfartsvæsen. I april 2005 overtog det færøske hjemmestyre ejerskabet og driften af lufthavnen. Driften af lufthavnen blev derefter overført til selskabet P/F Vága Floghavn i 2008.