Fortsat fremgang på Færøerne

Næsten 300.000 passagerer forventes at rejse gennem Færøernes Vagar Lufthavn, der næste år får fordoblet antallet af faste ruteflyselskaber.

Efter mere end 4,5 års benarbejde kunne Vagar Lufthavn på Færøerne i oktober annoncerer, at SAS fra 26. marts næste år begynder at flyve mellem Færøerne og København. Dermed får lufthavnen sit andet faste ruteflyselskab. Noget som man har sukket efter at landingsbanen blev forlænget i december 2011 og gjorde det muligt at tage imod almindelige Airbus A320 og Boeing 737 mellemdistancefly.

Det var dog ikke det eneste positive i oktober i Færøernes eneste lufthavn. Månenden bød også på en passagerfremgang på 4,7 procent i forhold til samme måned sidste år. I alt gik 23.654 passagerer gennem lufthavnen, der har en usædvanlig stor taxfree-butik for en lufthavn af den størrelse.

Blandt passagererne i Vagar Lufthavn i oktober var det portugisiske herrefodboldlandshold med superstjernen Cristiano Ronaldo i spidsen og holdets medfølgende fans. De fik en portugisisk 6-0 sejr over Færøerne i VM-kvalifikationsturneringen at rejse hjem på fra Vagar til Lissabon, Porto og Madeira, hvis lufthavn efter Portugals EM-triumf i juli blev opkaldt efter netop Ronaldo.

Hjem til jul
Den samlede fremgang i årets første ti måneder er på 5,9 procent. Det betyder, at 256.849 passagerer er rejst igennem lufthavnen i år. Med et rykind af færinger fra Danmark, der i december skal hjem til jul på de 18 stormomsuste klippeøer kommer lufthavnen sandsynligvis meget tæt på 300.000 passagerer i år. Selv estimerer lufthavnen, at man lander omkring 292.000 passagerer.

“Set i betragtning af at der kun bor 50.000 folk her på øerne, så er vi ganske tilfreds med fremgangen. Idet at SAS har meddelt, at de vil påbegynde ruteflyvning imellem København og Færøerne den 26. marts 2017, så ser vi med stor optimisme frem imod 2017, hvor der vil være konkurrence på det færøske marked for førstegang i 10 år,” siger Jákup Sverri Kass, direktør for Vagar Lufthavn.

Udfordre monopol
I 2006 forsøgte selskabet FaroeJet at udfordre det monopol, som Atlantic Airways havde haft siden Maersk Air lukkede sin rute mellem København og Færøerne i 2004. FaroeJet holdt kun et halvt år og siden har Atlantic Airways været alene om at betjene CPH-ruten og i det hele taget flyve fast ruteflyvning til og fra øerne i Atlanterhavet.

SAS vil flyve én gang dagligt alle ugens hele året rundt, mens Atlantic Airways flyver to gange dagligt og 3-4 gange dagligt i sommerhøjsæsonen.

I juli lavede Vagar Lufthavn en aftale med en lokal entreprenør om at udvide parkeringspladserne ved lufthavnen. I september 2017 forventer Vagar Lufthavn have 820 parkeringspladser. Det er næsten dobbelt så mange som i dag.

 

 

Relaterede artikler:

SAS: Flere end 100 Færøerne-bookinger om dagen

“SAS er kun begyndelsen”

SAS åbner CPH-rute til Færøerne

Vagar Lufthavn er højdespringer i udenrigstrafikken

Vágar vil lokke nye selskaber til

Ny landingsbane i Vágar Lufthavn klar til indvielse