Airbus A340-300 fra SAS i Københavns Lufthavn. (Arkivfoto: © Thorbjørn Brunander Sund, Danish Aviation Photo)

Forventer solidt kvartalsresultat fra SAS

Trods store omkostninger til aflysninger og stigende brændstofpriser, forventer Sydbank et SAS-kvartalsresultat på mere end 1,4 milliarder svenske kroner.

Det er et særdeles vigtigt kvartal, som SAS på fredag den 31. august vil præsentere resultat af. Finansårets tredje kvartal, der strækker sig fra den 1. maj til den 31. juli er et af de to kvartaler, hvor SAS mere eller mindre skal tjene hele årets bundlinje hjem.

Trods mange genvordigheder i løbet af sommeren som følge af leverandørsvigt hos Scandinavian Airlines Ireland (SAIL) og den irske underleverandør CityJet, ser det alligevel ud til, at SAS kan komme ud af kvartalet med et ganske pænt resultat.

Således forventer aktieanalysechef Jacob Pedersen fra Sydbank, at SAS vil præsentere et primært driftsresultat på 1.883 millioner svenske kroner og et nettoresultat på 1.435 millioner svenske kroner. Det estimerede driftsresultat vil i givet fald være 10 procent lavere end samme periode året før, hvor SAS kom ud med et primært resultat på 2.094 millioner svenske kroner.

Trafikvæksten har i kvartalet været på beskedne to procent med et ledsagende fald i belægningen på 0,6 procentpoint, men samtidig har yieldstigningen været på hele seks procent, hvorfor det tilsyneladende er lykkedes for SAS at vælte hovedparten af brændstofstigningerne over på kunderne.

“De højere billetpriser kan formentlig stort set dække meromkostningerne fra højere brændstofpriser og aflysninger, og det repræsenterer en noget bedre udvikling, end vi havde forventet for bare få måneder siden,” skriver aktieanalysechef Jacob Pedersen i et såkaldt AktieUdsyn for SAS.

Indtjeningsmodvinden er svækket
Selvom der i de kommende måneder stadig vil være høje brændstofpriser og en stærk amerikansk dollar, hvilket ikke er gunstigt for SAS, så er indtjeningsmodvinden ikke på samme niveau som i det foregående kvartal.

Der har derfor særlig været bekymring om, hvorvidt de stigende brændstofpriser ville svække de prognoser, som SAS selv opererer med i forhold til det svensk-danske flyselskabs forventninger for hele året. Men en stærk prisudvikling har tilsyneladende afblæst bekymringen om et resultat i den lave ende af prognosen.

“Derfor ser indtjeningstilbagegangen i andet halvår af 2017/18 ud til at blive markant mindre, end vi tidligere forventede – selv på trods af aflysningerne. Derfor bør SAS´ prognose ikke komme i fare. Vi forventer, at SAS fastholder prognosen,” lyder det fra Jacob Pedersen.

SAS-aktien blev på Københavns Fondsbørs mandag eftermiddag handlet til kurs 12,4, hvilket svarer til en stigning på 1,9 procent siden i fredags. Sydbank har i 13 måneder haft anbefalingen “køb” på SAS-aktien, hvis kurs i samme periode er faldet med omkring 15 procent.

 

Relaterede artikler:

500 SAS-aflysninger i juli

Overdrevet frygt for indtjeningsmæssigt kollaps i SAS

Forbedret halvårsresultat fra SAS

Forventer nedjustering fra SAS