Airbus A321-200 neo fra Primera Air (Foto: Airbus)

FPU får opbakning til konflikt mod Primera Air

Danske og nordiske fagforeninger er klar til sympatikonflikt, hvis den varslede konflikt mod Primera Air Nordic iværksættes.

Fagforeningen Flyvebranchens Personale Union (FPU) varslede den 23. august konflikt mod lettiske Primera Air Nordic, som er søsterselskab til danske Primera Air Scandinavia.

Ifølge FPU benytter Primera Air Nordic, der har hjemsted i Riga, østeuropæisk kabinepersonale på selskabets flyvninger fra Københavns Lufthavn. De ansatte fra Østeuropa er angiveligt ansat i rekrutteringsselskaber på Guernsey og Malta og arbejder på vilkår, der ligger langt fra de danske overenskomster.

Ifølge FPU svarer kabinemedarbejdernes løn til halvdelen af den løn, en dansk kabineansat på overenskomst får, og herudover er der begrænset adgang til løn under sygdom og ingen betalt ferie. FPU hævder også, at de ansatte i Primera Air Nordic bliver kørt i taxa fra opsamlingssteder i Malmø og i Lund til Københavns Lufthavn, som dermed reelt er deres base.

FPU: Primera Air Nordic afviser dialog
FPU har forsøgt at få en overenskomst med Primera Air Nordic, ligesom fagforeningen i forvejen har en overenskomst med Primera Air Scandinavia. Men det lettiske selskab har ifølge FPU afvist at indgå i en dialog eller forhandling om vilkårene, og derfor har fagforeningen varslet konflikt.

Nu får FPU opbakning fra transportarbejdere i hele Norden samt de danske fagforeninger HK og Dansk Metal, som er klar til at indgå i en sympatikonflikt, hvis FPU’s overenskomstkrav mod Primera Air Nordic ender i konflikt. Det skriver FPU’s eget medie Luftfart.nu.

”I en konfliktsituation kan FPU som et hvert andet LO-fagforbund anmode om sympati – og jeg kan ikke forestille mig andet, end det er vi klar til at yde,” siger Jan Villadsen, som er formand for 3F Transport i Danmark og Nordisk Transportarbejderforbund, til Luftfart.nu.

HK og Dansk Metal bakker op
Fagforbundene HK og Dansk Metal bakker ifølge Luftfart.nu også op om en eventuel aktion.

René Knudsen, afdelingsformand i HK Service Hovedstaden, som organiserer blandt andet check-in-personale i Københavns Lufthavn, siger:

”Hvis vi bliver anmodet om sympatikonflikt, vil vi sympatikonflikte inden for lovens rammer. Det betyder, at passagererne ikke får håndteret billetter og ikke kan blive tjekket ind,” siger René Knudsen.

Arbejdsretten skal tage stilling
Inden det eventuelt kommer så vidt, skal Arbejdsretten dog først skal tage stilling til lovligheden af en konflikt mod Primera Air Nordic, ligesom det var tilfældet i FPUs sag mod Ryanair i 2015. I den sag endte Arbejdsretten med at fastslå, at FPU lovligt kunne indlede konflikt mod det irske lavprisselskab, og det fik efterfølgende Ryanair til at lukke sine baser i København og Billund.

Datoen for det første og indledende retsmøde i Arbejdsretten om konfliktvarslet mod Primera Air Nordic er endnu ikke fastlagt, oplyser FPU til CHECK-IN.dk.

Primera Airs kommunikationsafdeling meddelte i august i en kortfattet kommentar til FPU´s konfliktvarsel, at Primera Air Nordic ikke har ”schedulerede afgange fra Danmark”.

 

Relaterede artikler:

Konfliktvarsel mod lettisk Primera Air-selskab

FPU: Stadig langt til overenskomstforhandlinger med Ryanair

FPU dybt bekymret over Primera-udflagning