FPU´s næstformand Anders Mark Jensen foran Ryanairs hovedkontor i Dublin (Foto: FPU | Luftfart.dk)

FPU: Håber vi kan finde en løsning ved forhandling

I den kommende weekend er der lagt op til nye forhandlinger mellem Ryanair og Flyvebranchens Personale Union (FPU) om en lokal overenskomst for flyselskabets danske ansatte.

Onsdag den 27. oktober letter de første fly fra Ryanair-datterselskabet Malta Air fra den nye base i Billund Lufthavn. 

Med to basefly vil Ryanair betjene omkring 25 destinationer fra den internationale vestdanske lufthavn, men 14 dage før opstarten er der endnu ikke landet en ny lokal overenskomst.

“Vi har været i gang med at forhandle overenskomst med Ryanairs datterselskab i længere tid. Vi håber, at vi kan få en løsning ved forhandlingsbordet inden opstart af basen, uden at vi skal igennem det samme som i 2015,” siger Anders Mark Jensen, næstformand for Flyvebranchens Personale Union (FPU), til husmediet Fagbladet Luftfart.

Her henviser næstformanden til den konflikt, der i sommeren 2015 endte i Arbejdsretten, hvorefter Ryanair trak sine basefly ud af Danmark fra både København og Billund.

Langvarig dialog uden resultat
Siden 2018 har der været en løbende dialog mellem Ryanair og FPU, og den er blevet intensiveret efter, at det irske lavprisflyselskab i begyndelsen af maj i år annoncerede den nye base med opstart til vintertrafikprogrammet.

“Hvis Ryanair eller deres datterselskab vil åbne en base i Danmark, skal det foregå på en god dansk overenskomst med rimelige løn og arbejdsvilkår. Piloter og kabineansatte fortjener gode arbejdsvilkår, uanset hvem de arbejder for,” siger Anders Mark Jensen.

Den melding har administrerende direktør Eddie Wilson fra Ryanair DAC hørt rigtig mange gange, og selvom parterne for nyligt var meget langt fra hinanden, så var Ryanair-direktøren alligevel overbevist om, at der nok skal ligge en aftale klar, når det første fly, med lokalt ansatte piloter og kabinepersonale, går på vingerne fra Billund.

“Vi har indgået aftaler med alle andre fagforeninger i Europa, og jeg tror ikke, at det vil blive anderledes for Danmark. Vi vil tilpasse vores model til de danske betingelser. Vi taler fortsat med FPU, og vi kommer til at få en aftale,” sagde Ryanair-bossen i sidste måned til CHECK-IN.dk.

 

Relaterede artikler:

Ryanair-boss: Vi lander en aftale med FPU

Velkommen Ryanair – men vi mangler lige underskriften

Ryanair genåbner base i Billund Lufthavn