Skitse af Istanbul New Airport. Foto: Istanbul Airport, iGA

Fuld åbning af ny Istanbul-lufthavn udsat

Den fremrykkede, fulde åbning af Istanbul New Airport var indledningsvis rykket til nytår, men nu er den endelige indvielse udskudt yderligere.

Den officielle åbning af Istanbuls nye storlufthavn, Istanbul New Airport, skete den 29. oktober i år. Den fulde implementering af alle operationer fra den eksisterende Istanbul Atatürk Airport blev dog udskudt til nytår, da man ikke var helt klar til at flytte alle operationer fra den ene lufthavn til den anden.

Den fulde åbning ville med andre ord blive to måneder forsinket, men den tidsplan ser nu ud til at skride yderligere. Det tyrkiske nyhedsbureau T24 melder således, at datoen for at flytte alle operationer til Istanbul New Airport er blevet udsat til marts 2019.

Tirsdag afholdt repræsentanter fra Istanbul New Airport et møde med den tyrkiske transport- og infrastrukturminister, Mehmet Cahit Turhan, og efter to timer var det besluttet at udskyde den store flytning fra Istanbul Atatürk Airport.

Indenrigsfly fra ny storlufthavn
Istanbul New Airport er som nævnt allerede åben for flytrafik – men dog kun i et lille omfang. Siden den officielle åbning i slutningen af oktober har der været nogle indenrigsflyvninger og regionale flyvninger.

Den nye tyrkiske storlufthavn opererer i øjeblikket under IATA-koden ISL. Det var til at begynde med meningen, at lufthavnen skulle have overtaget alle operationer og IATA-koden IST fra Istanbul Atatürk ved den officielle indvielse.

Da Istanbul New Airport slog dørene op, var der kun gået 42 måneder, siden anlægsarbejdet begyndte. Ved den bløde åbning den 29. oktober var der stadig masser af byggearbejde i gang.

Bliver Europas største
Istanbul New Airport ligger ved sortehavskysten nordvest for Istanbul. Den nye storlufthavn vil – når fuldt indviet – få en årlig kapacitet på 90 millioner passagerer, hvilket gør den til Europas største målt på kapacitet. Når – og hvis – lufthavnen en dag udnytter alle udbygningsmuligheder, vil den kunne håndtere 200 millioner passagerer årligt. Det vil gøre den til verdens største lufthavn.

Nordmanden Gudmund Stokke er arkitekten bag Istanbul New Airport, og han arbejder for arkitektfirmaet Nordic Office of Architecture. Han har tegnet den nye storlufthavn sammen med det britiske arkitektfirma Grimshaw og norsk-engelske Haptic.

 

Relaterede artikler:

Istanbul New Airport annoncerer første flyvning

Nordmand står bag ny Istanbul-lufthavn

To døgn til at flytte mellem Istanbul-lufthavne

Europæisk flyselskab vil ansætte 1.000 piloter i 2019

Første fly landet i Europas største lufthavn