Et SAS-fly lastes med fragt. (Foto: SAS Cargo)

Gammel kartelbøde får ikke konsekvenser for SAS

EU-Domstolen fastslår, at den kartelbøde på en halv milliard kroner som SAS blev idømt i 2010 stadig står ved magt. Bøden blev betalt i 2017 og påvirker derfor ikke den aktuelle finansielle situation.

Den 9. november 2020 udskrev EU-Kommissionen et bødeforlæg til SAS på 70,2 millioner euro, eller godt 525 millioner kroner, for at have deltaget i et ulovligt priskartel sammen med 11 andre flyselskaber på fragtområdet

Siden blev beslutningen appelleret til EU-Domstolens første instans, og her fik SAS i december 2015 medhold, så bøden kunne indtægtsføres i marts 2016. 

Men i marts 2017 blev bøden på ny fremsendt til SAS, da EU-Kommissionen fastholdt kravet. Det betød, at omkostningerne til bøden blev bogført i andet kvartal af finansåret 2016/17 som en ekstraordinær udgift, mens SAS endnu engang ankede beslutningen.

Onsdag afgjorde EU-Domstolen ankesagen, og her holder man fast i bødekravet på lidt mere end en halv milliard kroner til det skandinaviske flyselskab.

Slukker drømmen
Det foreløbige punktum i kartelsagen betyder ikke, at SAS skal til lommerne, da selskabet netop allerede har betalt bøden. I stedet kan man formentligt slukke drømmene om at få bøden tilbagebetalt endnu engang.

“Det betyder først og fremmest, at det lille håb, der formentlig har været i SAS, om at få pengene tilbage, er væk. Man er dømt, og man skal betale, og det ser ud, som om sagen ender her. Nu misser man bare muligheden for at få nogle penge retur, som i den grad kunne have lunet i en pengekasse, der i øjeblikket ikke er alt for meget i,” siger Jacob Pedersen, aktieanalysechef i Sydbank til Ritzau.

De ulovlige prisaftaler, som flyselskaberne er dømt for, var indgået for en periode fra december 1999 til februar 2006 og omfattede blandt andet aftaler om brændstof- og sikkerhedstillæg.

EU-Domstolen understreger, at SAS ikke deltog i den del af overtrædelsen, der vedrører afvisningen af at betale provision samt aftalen om brændstoftillæg på ruter fra Thailand til EU.

Vil ikke afvise ny anke
Selvom kartelbøden fastholdes, så valgte EU-Domstolen alligevel at annullere dele af EU-Kommissionens oprindelige beslutning, hvilket SAS trods alt finder opløftende.

“Den delvise annullering af beslutningen bekræfter SAS’ opfattelse af, at den oprindelige beslutning var forkert. Det betyder, at SAS har fået medhold på en væsentlig del af punkterne,” skriver selskabet i en pressemeddelelse.

SAS vil nu gennemgå dommen for at afgøre eventuelle yderligere handlinger, og selskabet udelukker ikke at indgive appel til den højeste EU-Domstol.

 

Relaterede artikler:

SAS sælger “slots” for at betale kartelbøde

SAS skal atter betale kartelbøde

SAS får tilbagebetalt bøde på 525 mio. kroner