Første SAS-morgenfly fra London-Heathrow. (Foto: Jacob Molin)

SAS sælger “slots” for at betale kartelbøde

SAS blev for 10 dage siden pålagt at betale en kartelbøde på 525 mio. kroner til EU-Kommissionen, og nu har SAS skaffet pengene ved at sælge to slot-par i Heathrow Airport.

Det var noget af en streg i regningen, at SAS den 17. marts fik pålagt at betale bøden for det påståede ulovlige kartelsamarbejde omkring SAS Cargo og en halv snes andre flyselskaber. Oprindeligt var SAS blevet frikendt for at betale bøde, hvorfor den var blevet betalt tilbage fra EU. Men nu skal SAS af med 525 mio. kroner i indeværende kvartal, hvilket tilsyneladende har fået det skandinaviske flyselskab til at finde en hurtig måde at hente penge på.

Således bekræfter SAS i dag, at selskabet har solgt to ud af 19 daglige slot-par i London Heathrow Airport, således at SAS i fremtiden kun har 17 slot-par. Et slot-par er en tilladelse til at benytte lufthavnens infrastruktur på et bestemt angivet tidspunkt til at gennemføre start og landinger samt adgang til terminalfaciliteter m.v.

Prisen for disse to slot-par er samlet 75 mio. dollars, hvilket svarer til 515 mio. kroner. Dermed er likviditetspåvirkningen af kartelbøden i finansårets andet kvartal blevet elimineret. SAS oplyser, at selskabet som en del af transaktionen, kan fortsætte med at benytte de to slot-par i op til tre år.

Fire slot-par solgt på to år
SAS flyver fra London-Heathrow til København, Oslo, Stockholm og Stavanger, og det vides endnu ikke, hvorvidt Stavanger-ruten må lukke som følge af slot-salget, eller om der bliver skåret ned på antallet af frekvenser til de tre skandinaviske hovedstadslufthavne. Sidst SAS solgte slot-par i Heathrow Airport kostede det Gøteborg-ruten livet. SAS hævder dog at man vil forsøge at fastholde kapaciteten fra og til London-Heathrow ved at indsætte større fly.

SAS var før slot-salget det sjettestørste flyselskab i London-Heathrow målt på antallet af slot-par.

I februar 2015 solgte SAS med kort tids mellemrum to slot-par i London-Heathrow,således at man nu har reduceret fra 21 til 17. Først solgte man et slot-par til et internationalt flyselskab for 60 mio. dollars eller  godt 410 mio. kroner, og tre uger senere solgte man endnu et slot-par til Turkish Airlines for 22 mio. dollars, eller hvad der svarer til 150 mio. kroner.

 

Relaterede artikler:

SAS skal atter betale kartelbøde

Slot-salg vil pynte på SAS-regnskab

SAS reducerer slots i Heathrow