SAS-fly i Københavns Lufthavn. (Foto: Michael Kidmose | CPH)

Genopretningen fortsætter i CPH

I februar rejste over 1,6 millioner passagerer til, fra og via Københavns Lufthavn, Genopretningsraten var på lidt mere end 82 procent, hvad den også forventes at lande på for hele 2023.

Københavns Lufthavn bevæger sig meget langsomt tilbage mod tidligere tiders passage niveau efter COVID-19, der fra 1. april i år ikke længere vil være kategoriseret som en alment farlig sygdom i Danmark.

Det er da heller ikke frygten for COVID-19 eller coronarestriktioner i andre lande, der har betydet, at kun lidt mere end fire ud af fem passagerer er vendt tilbage i Københavns Lufthavn. Overflyvningsforbud over Rusland, geopolitisk uro, stigende brændstofpriser samt en høj inflation er i stedet faktorer, der har betydning for udbud og efterspørgsel på flyrejser.

Alligevel var der 1.643.010 rejsende, der i februar havde valgt at benytte Københavns Lufthavn, hvilket var 82 procent af niveauet fra samme måned i 2019. Genopretningsraten var samtidig et procentpoint højere end i januar.

”Det er dejligt, at rejselysten stadig er stor. Der er mange, der har benyttet vinterferien til at komme lidt væk til sydens sol og varme, en storby eller på en skiferie. Det er blevet populært at tage flyet på skiferie, hvor særligt pisterne i Sydeuropa lokker,” siger Peter Krogsgaard, kommerciel direktør i Københavns Lufthavn.

De to vinterferieuger kan tydeligt aflæses i passagertallene, og søndag den 26. februar var månedens travleste dag med omkring 72.000 passagerer gennem terminalerne på Amager.

Forventer 25 millioner i 2023
I 2022 blev der registreret 22,1 millioner passagerer i Københavns Lufthavn, og forventningen er, at dette tal stiger til over 25 millioner i 2023. I givet fald vil det svare til over 82 procent af passagerniveauet fra 2019.

Dermed er der stadig fremgang i genopretningen, idet 73 procent af passagererne vendte tilbage i 2022.

“Frem mod oktober vil der være fly til hele 162 lufthavne fra Københavns Lufthavn, hvilket er 42 flere i forhold til vintersæsonen, der snart er overstået. Det er også ni flere end sommeren 2022, hvor der var 153 direkte ruter ud af København, så i år er der endnu flere muligheder for at komme ud i verden på ferie eller forretningsrejse,” lyder det fra lufthavnen.

Det er især de interkontinentale destinationer, der er fokus på. Her har SAS netop åbnet en rute til New York-JFK, og Air India er den 1. marts vendt tilbage med Delhi-ruten. Herudover er Ethiopian også på vej med en rute til Addis Ababa, efterfulgt af Air Canada til Montreal, ligesom Etihad Airways senere på året sætter Abu Dhabi på rutekortet.

Fremgang på ruter til Istanbul og Málaga
Efter årets to første måneder har London vanen tro indtaget førerpositionen som den mest populære destination fra Københavns Lufthavn. Indtil videre har 235.000 passagerer rejst til og fra den britiske hovedstad i år.

Herefter følger Oslo og Stockholm samt Amsterdam og Paris, der også har en stor søgning, da de respektive lufthavne i de sidstnævnte byer er blandt Europas største med mange transfermuligheder.

Højdespringerne på listen over de 10 mest populære destinationer er Istanbul og Málaga. Førstnævnte på grund af Turkish Airlines’ store trafikknudepunkt i den tyrkiske millionby og sidstnævnte som en meget populær destination for de mange, der har en feriebolig i Andalusien.

 

Relaterede artikler:

CPH venter flere passagerer men lavere overskud

CPH-topchef: Trods overskud er økonomien presset

CPH: Passagertallet fortsætter med at stige i 2023