Air Norway - opereret af North Flying. (Arkivfoto: Air Norway)

Genoptager Norges-rute fra Aalborg

Søndag den 17. september genoptager Air Norway efter ni måneders pause flyvningerne mellem Aalborg og Oslo og derfra videre til Ørland.

Fredag den 15. september genåbner Ørland Lufthavn, der ligger på Fosenhalvøen i Sør-Trøndelag på Norges vestkyst nær Trondheim. Lufthavnen har været lukket siden årsskiftet, da hovedbanen skulle forlænges med 600 meter fra de daværende 2.714 meter.

Årsagen til baneforlængelse og den omfattende udbygning skyldes, at lufthavnsoperatøren deler infrastruktur med den militære flyvestation, der fremover skal være base for de nye F-35 kampfly, som den norske regering har valgt at anskaffe.

Udbygningen af banen betød, at Air Norway måtte indstille flyvningerne mellem Oslo og Ørland samt den ugentlige flyvning mellem Oslo og Aalborg. Der har ikke været fløjet på ruterne siden den 16. december sidste år.

Air Norway AS er et joint-venture samarbejde mellem Ørland Kommune (50 %), Nordic Air (33,33 %) samt North Flying i Aalborg med de resterende 16,67 procent af aktierne. Nordic Air med hjemsted i Aalborg Lufthavn er samtidig moderselskab for North Flying, hvorfor den danske luftfartskoncern samlet ejer 50 procent af det norske luftfartsprojekt.

Flyvningerne bliver genoptaget søndag den 17. september, når selskabets 19-sæders Fairchild Metroliner med rutenummer M3998 kl. 14.20 forlader Aalborg Lufthavn med kurs mod Oslo. Herefter flyves der hele ugen mellem Oslo og Ørland, inden flyet fredag den 22. september og alle efterfølgende fredage kl. 16.40 flyver tilbage fra Oslo til Aalborg.

Tre flyselskaber mellem Aalborg og Oslo
Oprindeligt var det planen, at ruten skulle genoptages i april i år, da bestyrelsen i det virtuelle flyselskab havde besluttet, at man ikke ville flyve så længe der var operationelle begrænsninger i forbindelse med banearbejdet. Samtidig skulle man sikre nyt økonomisk fundament til at kunne genoptage ruten.

Når Air Norway om nogle uger vender tilbage på ruten mellem Aalborg og Oslo, så vil der rent faktisk være tre operatører. Sun-Air fløj i forvejen på ruten, da Air Norway midlertidigt måtte stoppe Ørland-projektet, men i mellemtiden er også SAS kommet til med fem ugentlige afgange. Samlet vil der fremover være en ugentlig kapacitet på ruten på 1.258 sæder, hvoraf Air Norway vil komme til at stå for beskedne tre procent.

Det er da heller ikke billigt at lave sig transportere med Air Norway. En enkeltbillet mellem Aalborg og Oslo koster 1.799 norske kroner, hvilket svarer til 1.440 danske kroner.

I første halvår af 2017 har der været 12.998 flypassagerer mellem Aalborg og Oslo mod 6.964 i samme periode sidste år.

 

Relaterede artikler:

Dansk flyselskab må sætte Norges-rute på pause

Nyt millionunderskud i North Flying

Flyselskab tvinger Dantax til nedjustering

Nordjysk ruteåbning i Norge

Danske flyselskaber får 5 rutekontrakter i Norge