Greenland Express til Billund med ny rute

Fra den 11. maj vil Greenland Express flyve direkte fra København og Billund til Kangerlussuaq og Narsarssuaq. Dermed er Aalborg blevet droppet som baselufthavn.

Den grønlandskfødte iværksætter Gert Brask kæmper en utrættelig kamp for at få sit grønlandske virtuelle flyselskab Greenland Express gjort flyvedygtigt. Første forsøg var i 2013, hvor projektet kuldsejlede, da investorerne sprangt fra.

Sidenhen blev der gjort et nyt forsøg sidste år, og her lykkedes det faktisk at få et Fokker F-100 fly i luften opereret af hollandske Denim Air. Det blev dog aldrig en succes, da flyet ikke var det rette til den krævende operation, ligesom at uoverensstemmelser om flykontrakten betød, at der ofte ikke var besætninger til rådighed til at flyve fra Keflavik tilbage til Danmark.

Allerede fra projektets spæde start havde Gert Brask fået øje på Aalborg Lufthavn som det naturlig udgangspunkt for rejserne til Grønland. Der er en traditionelt en stor samhandel og kulturudveksling mellem Aalborg og Grønland, da den nordjyske havn er udskibningshavn for Grønlands-trafikken. Derfor var det også naturligt for Gert Brask at slå sig ned i Aalborg Lufthavn og lade flyet stationere her.

Sådan kommer det ikke til at foregå i den kommende sæson. Greenland Express har indgået en aftale med Billund Lufthavn, der skal være base for selskabets operationer. Der er ifølge selskabets oplysninger indlejet et Airbus A320-fly med plads til 168 passagerer, hvilket øger sædekapaciteten væsentligt samt giver en bedre rækkevidde, således at man undgår mellemlandinger på Island.

“Vi har valgt Billund Lufthavn ud fra en vurdering af størrelsen på optageområdet. Det er dog hensigten at udvide rutenettet til Aalborg på et senere tidspunkt,“ forklarer administrerende direktør Gert Brask fra Greenland Express til CHECK-IN.dk.

I Aalborg Lufthavn er administrerende direktør Søren Svendsen noget overrasket over, at Greenland Express kigger mod syd for at finde en egnet lufthavn til Grønlands-operationerne.

“Det virker uforståeligt, da markedet for en Grønlands-rute klart er til stede i Aalborg-området. Men vi vil ønske Gert Brask og Greenland Express held og lykke med projektet i Billund Lufthavn.“

Vil ikke afsløre flyselskab
Ruten fra Billund åbner den 11. maj og forventes at forsætte til udgangen af oktober måned, hvor sommertrafikprogrammet ophører. Salget af billetter blev igangsat i mandags.

Fra Billund flyves der direkte til Kangerlussuaq på mandage, mens fredags-afgangen flyver via København. Til Narsarssuaq flyves der på tirsdage og torsdage, hvor afgangen tirsdag er direkte og på torsdage via København.

Priserne starter ved 3.750 kroner for en returbillet, som det også var tilfældet i 2014.

Greenland Express ønsker af konkurrencemæssige årsager ikke at oplyse noget om forventningerne til ruten fra Billund. Eneste kommentar er, at forventningerne er høje.

I 2014 var der 983 passagerer, der rejste mellem Aalborg og Kangerlussuaq godt hjulpet på vej af fire returflyvninger med det store Airbus-fly fra Air Greenland. Til og fra Narssarsuaq transporterede Greenland Express 196 passagerer, mens 576 tog turen frem og tilbage til Keflavik, der var mellemstation på Grønlands-flyvningerne med Greenland Express.

Det er endnu uklart, hvilket flyselskab, der skal operere ruten på vegne af Greenland Express. Fakta er, at et Airbus A320-fly med plads til 168 passagerer i en enklasses-konfiguration skal beflyve ruten.

“Vi kan bekræfte, at den valgte flytype er Airbus A320. Navnet på flyselskab og registreringsnummer vil først blive offentliggjort ved flyets ankomst til Danmark,“ understreger Gert Brask.