Grønt lys til ny svensk lufthavn

EU-Kommissionen har givet Sverige lov til at støtte opførelsen af en ny stor lufthavn, der skal tiltrække turister til populært svensk skisportssted.

Scandinavian Mountains Airport. Det bliver navnet på en ny svensk lufthavn, som vil stå færdig i december 2018 og som skal gøre det lettere for skiturister at komme til en af Sveriges mest populære skisportssteder.

Den svenske stat har afsat 250 mio. svenske kroner til at støtte anlæggelsen af lufthavnen, og i denne uge gav EU-Kommissionen grønt lys til det statsstøttede lufthavnsbyggeri.

Den nye lufthavn skal anlægges nær skisportsbyen Sälen i Midtsverige tæt på grænsen til Norge på en lokation, som i dag huser en lille sportsflyveplads. Den nye lufthavn får en 2.500 meter lang bane og vil dermed blive i stand til at tage imod skisportsturister i mellemdistancefly fra hele Europa. Selve terminalbygningen og et tilknyttet nyt shoppingcenter bliver på 43.000 kvadratmeter og vil skabe 500 nye arbejdspladser.

210 kilometer til Oslo
I dag er der mere end 110 kilometer til den nærmeste mindre lufthavn i den lille svenske by Mora og mere end 210 kilometer til Oslo Gardermoen-lufthavnen, der er den nærmeste større lufthavn. Derfor bliver Sälens skisportsområder primært brugt af svenskere, nordmænd og danskere, der ankommer med privatbil. Med lufthavnen håber svenskerne i højere grad at kunne tiltrække skiturister fra Storbritannien, Holland, Tyskland og Rusland.

Scandinavian Mountains Airport bliver den første lufthavn i verden, som fra starten af ikke vil have noget kontroltårn. Flyveledelsen vil i stedet blive varetaget fra et centralt kontrolcenter nær Stockholm.

Lufthavnen bliver også den første nye lufthavn i Sverige siden åbningen af lufthavnen nær byen Pajala i Nordsverige i 1999.

Den svenske regering vil med EU-godkendelsen i hånden nu udbetale støtten til selskabet Scandinavian Mountains Airport AB, der skal stå for at opføre og drive den nye lufthavn. Bag selskabet står en lang række lokale aktører fra Sälen-området.

 

 

Relaterede artikler:

​Lille norsk by skal have ny stor lufthavn

Stockholm-lufthavn skal udvides