Grønt lys til soldaterflyvninger mens politikerne venter

Forsvarsminister Nick Hækkerup har i snart tre uger ventet på en redegørelse fra Forsvaret om det litauiske flyselskab, der fra 1. april skal flyve med danske soldater. I mellemtiden har Forsvaret gjort klar til at gennemføre flyvningerne. Venstre vil nu have ministeren i samråd.

Om præcis 14 dage, onsdag den 3. april, vil et fly fra litauiske Small Planet Airlines kl. 09.20 lette fra Roskilde Lufthavn, flyve videre til Karup Lufthavn og herfra videre mod Camp Bastion i Afghanistan med en mellemlanding undervejs i Trabzon i Tyrkiet. Om bord vil være danske soldater.

For selv om det er blevet en varm politisk kartoffel, at Small Planet overtager de danske soldaterflyvninger fra 1. april, så skal der stadig flyves soldater frem og tilbage mellem Danmark og Afghanistan. Derfor agter Forsvaret at bruge det litauiske flyselskab til de faste soldaterflyvninger til og fra Afghanistan hver onsdag.

Det kan man se på hjemmesiden for Det Danske Internationale Logistik Center (DANILOG) i Forsvaret. Det er dem, der står for at arrangere logistikken, når soldater og materiel skal transporteres mellem Danmark og de steder i verden, hvor danske soldater er indsat. På deres hjemmeside fremgår det tydeligt, at flyet med rutenummer LLC 3281 letter fra Roskilde onsdag den 3. april. LLC er Small Planet Airlines’ såkaldte ICAO-kode.

Aldrig været så bange
Som vi tidligere har beskrevet her på CHECK-IN.dk, så er Small Planet Airlines et selskab, som tidligere passagerer har meget hårde ord at sige om. På hjemmesiden Airlines Inform kan man således læse mere end 50 vurderinger fra passagerer, som har fløjet med selskabet i perioden fra juni sidste år til nu. Vurderingerne kommer primært fra engelske chartergæster, som har fløjet med Small Planet Airlines fra London Gatwick, Manchester og lignende til blandt andet Grækenland og Spanien.

Antallet af positive og negative vurderinger af selskabet er omtrent lige stort. Men de negative vurderinger er til gengæld meget negative, ofte med klare udmeldinger om, at man aldrig kunne finde på at flyve med selskabet en anden gang.

Passagererne skriver blandt andet:

”Har aldrig været så bange i mit liv”, ”Vil aldrig flyve med dem igen”, ”Absolut et forfærdeligt luftfartsselskab”, ”Dette er det værste luftfartsselskab, som jeg nogensinde har fløjet med. Bør undgås for enhver pris”, ”Efter 40 års flyvning over hele verden er disse fly fra Small Planet Airlines de værste jeg nogensinde har fløjet med. Sæderne var i dårlig stand, et var gået i stykker og ubrugeligt og toiletterne var ganske enkelt forfærdelige”, ”At flyve med Small Planet Airlines er første gang nogensinde jeg har været bekymret for at gå om bord på et fly”, ”Den værste oplevelse gennem 40 år i luften” og ”Forfærdeligt selskab. Billigt og beskidt. Aldrig mere”.

Formentlig snart på vej
I mellemtiden venter Forsvarsminister Nick Hækkerup på den redegørelse fra Forsvarschef Peter Bartram om valget af Small Planet Airlines, som han udbad sig den 1. marts efter CHECK-IN.dk’s artikler i februar om det litauiske flyselskab. Den 1. marts udtalte Nick Hækkerup til Fagbladet 3F, at han forventede at have redegørelsen på sit bord inden for en uge.

”Den er ikke kommet endnu, men er formentlig snart på vej,” siger presseofficer Martin Wøldike fra Forsvarsministeriet onsdag til CHECK-IN.dk.

11 kroner i timen
Tidligere har hverken Forsvarskommandoen eller DSV, der som mellemmand står for at hyre Small Planet Airlines til at løse transportopgaven, ville bekræfte, at Small Planet Airlines skulle overtage soldaterflyvningerne fra Danish Air Transport fra den 1. april. Men det fremgår nu af DANILOG’s hjemmeside.

Dermed skal de danske soldater flyve med selskabet, der ifølge CHECK-IN.dk’s oplysninger betaler sine piloter ned til 11 kroner i timen. Den 27. februar stillede Enhedslistens forsvarsordfører Nikolaj Villumsen spørgsmål til Forsvarsminister Nick Hækkerup om netop lønniveauet i flyselskabet. Ifølge Folketingets forretningsorden har en minister en frist på fire uger til at svare på spørgsmål fra folketingsmedlemmer.

Minister i samråd
I denne uge kom den borgerlig opposition også på banen i sagen. Således har Venstres forsvarsordfører, Troels Lund Poulsen, indkaldt Forsvarsminister Nick Hækkerup til samråd i Folketingets Forsvarsudvalg. Her skal ministeren møde op og redegøre for baggrunden for Forsvarets valg af flyoperatør til transport af danske soldater samt materiel til Afghanistan.

Et samråd fungerer på den måde, at en minister møder op i et udvalg og oftest indleder med at oplæse en skriftlig redegørelse for sagen. Herefter kan medlemmerne af udvalget stille spørgsmål til ministeren lige så længe de finder det nødvendigt.

Forbud mod at udtale sig
Small Planet Airlines har tidligere oplyst til CHECK-IN.dk, at deres kunde har givet dem forbud mod at udtale sig til pressen. Hos DSV ønsker man ikke at udtale sig om sagen. Transportselskabet henviser i stedet til forsvaret. I Forsvarskommandoen vil man heller ikke udtale sig om sagen så længe ministeren venter på sin redegørelse. Og i ministeriet er meldingen, at redegørelsen ikke er kommet endnu, og derfor vil Forsvarsminister Nick Hækkerup ikke udtale sig.