Bombardier CRJ900 opereret på vegne af SAS.

Hændelse i Frankfurt førte til CRJ-eftersyn

Lørdag aften måtte et SAS-fly sikkerhedslande i Frankfurt efter problemer med landingsstellet. I dag aflyses 35 afgange, og indtil på fredag vil op imod 10 fly af samme type være ude af drift.

Beslutningen om ekstraordinært at foretage et eftersyn på samtlige SAS CRJ900-fly opereret af Cimber, blev taget efter en hændelse lørdag aften, hvor et SAS fly af samme type måtte returnere til Frankfurt, da det ikke var muligt at trække venstre hovedhjul på landingsstellet op efter starten fra Frankfurt på en flyvning til København.

Det pågældende fly med registreringen OY-KFK stoppede stigningen i 1.800 meters højde efter at have startet fra Frankfurt Lufthavns bane 25C. Her foretog det en sikkerhedslanding med fuldt beredskab fra lufthavnens brand- og redningstjeneste. CRJ900-flyet befinder sig i skrivende stund stadig i Frankfurt Lufthavn, hvor kilder ifølge Aviation Herald har observeret, at venstre landingsstel er afmonteret, mens teknikere arbejder på det. Dette bekræftes af SAS.

“Flyet er fortsat i Frankfurt, men det er for tidligt at sige, hvornår flyet er klar igen,” siger konstitueret pressechef Anna Vibeke Nielsen til CHECK-IN.dk.

SAS afviser revne i landingsstellet
Om bord på flyet var tilsyneladende en passager ved navn Andres Diez. Han skriver i et forum på Aviation Herald, at der angiveligt var en revne i landingsstellet.

“Det kan vi ikke bekræfte,” siger SAS-pressechefen, der samtidig forklarer, at de tekniske eftersyn fortsætter på tredje døgn. Samtlige Cimber CRJ900-fly opereret af på vegne af SAS har været groundet siden lørdag aften, hvilket indtil videre har afstedkommet 40 aflyste afgange både søndag og mandag.

Indlejer kapacitet fra andre flyselskaber
For at kunne gennemføre tirsdagens trafikprogram uden for mange aflysninger har det været nødvendigt for SAS at indleje kapacitet fra Danish Air Transport (DAT) og Jet Time. Men til trods herfor, vil der stadig være en del aflysninger.

“De tekniske eftersyn kommer desværre også til at påvirke trafikken i morgen (tirsdag, red.), hvor vi kommer til at aflyse omkring 35 afgange” siger Anna Vibeke Nielsen. Tirsdag formiddag meddeler SAS, at aflysningerne som minimum vil fortsætte frem til og med fredag i denne uge.

Der er kun ét Cimber CRJ900-fly i drift i øjeblikket hos SAS. Det er flyet med registreringen OY-KFH, der for nylig var igennem et større vedligeholdelseseftersyn. Herudover bliver det ekstraordinære eftersyn også foretaget på OY-KFC, der har været ude af drift siden den 4. februar, hvor flyet fik store skader på blandt andet landingsstellet efter en arbejdsulykke under en motortest i Københavns Lufthavn. Endelig forlod OY-KFL Københavns Lufthavn søndag aften med kurs mod Ljubljana i Slovenien på en såkaldt færgeflyvning. Her skal flyet gennemgå en planlagt større vedligeholdelseseftersyn.

Det irske flyselskab CityJet opererer i dag syv CRJ900-fly på vegne af SAS. Disse fly er fabriksnye, og er således ikke omfattet af det ekstraordinære eftersyn.

Relaterede artikler:

SAS-aflysninger efter teknisk inspektion af 10 fly