Norwegians koncernchef Bjørn Kjos og bestyrelsesformand Bjørn Kise ved et tidligere besøg hos Ryanair. (Privatfoto)

Har indledt jagten på en ny Norwegian-koncernchef

Bestyrelsen i Norwegian har igangsat en proces med at finde afløseren for Bjørn Kjos, når han træder tilbage som koncernchef.

Stifteren af Norwegian Air Shuttle ASA er Bjørn Kjos, og med en alder på 72 år er han ved at nærme sig tidspunktet, hvor det kan være mest hensigtsmæssigt at overlade chefstolen til en yngre afløser.

Der er endnu ikke sat tidspunkt på, hvornår Bjørn Kjos er klar til at forlade den daglige ledelse, men bestyrelsen i det norske lavprisflyselskab har allerede taget hul på opgaven med at finde afløseren for Mr. Norwegian.

“Bestyrelsen har sat gang i en proces med at identificere mulige efterfølgere til Bjørn. Vi har en plan,” siger bestyrelsesformand Bjørn H. Kise til det norske medie Nettavisen.

Formanden har emner
Bjørn Kjos ønsker ikke selv at kommentere på mulige afløsere samt tidsperspektivet. Han mener, at det er op til bestyrelsen at træffe den afgørelse.

Bjørn Kjos

“Vi har en oppegående grundlægger som administrerende direktør, og der er ingen hastværk med at erstatte ham. Men nu er det sådan, at Bjørn er 72 år gammel. Derfor har bestyrelsen sat gang i processen. Vi har lagt en plan, hvis han mod al forventning skulle få en tagsten i hovedet, og vi har en plan for ny chef på permanent basis, når Bjørn går af,” forklarer Bjørn H. Kise til det norske medie.

Bjørn H. Kise bekræfter samtidig, at der allerede er navne på bordet. 

“Det er helt naturligt og i tråd med, hvad man gør i mange andre store selskaber og for andre stillinger end Bjørns. Det gælder om at opbygge interne kandidater og se på eksterne,” lyder det fra bestyrelsesformanden.

Både interne og eksterne kandidater
Kigger man på interne kandidater har Bjørn Kjos ved flere lejligheder fremhævet sin 35-årige datter Anna Helene Kjos, der i dag er pilot i selskabet. Blandt eksterne kandidater kan Daniel Skjeldam være i spil. Han var kommerciel direktør i Norwegian frem til 2012 efter 10 års ansættelse, hvor har været en af hovedmændene bag formuleringen af langrutestrategien. Den 42-årige Daniel Skjeldam er i dag administrerende direktør hos det norske rederi, Hurtigruten.

Bjørn Kjos vil ikke selv pege på favoritter til at efterfølge ham som koncernchef.

“Jeg har ikke en favorit, og jeg har ikke blandet mig i det. Dette må være bestyrelsens opgave,” siger Bjørn Kjos.

Samtidig åbner han dog op for, at der kan være tale om en udlænding.

“Vi har mange dygtige personer i Norwegian. Vi er blevet meget internationale, så måske ser man også efter nogle i udlandet.”

Bjørn Kjos har flere gange sagt, at han sidder i chefstolen på overtid. Alligevel vil hverken han eller bestyrelsesformanden sætte tidsperspektiv på. På spørgsmålet om han også er topchef om tre år, siger han:

“Nej, det håber jeg ikke.”

 

Relaterede artikler:

Analytiker: ‘Bjørn Kjos vil sælge til den rigtige pris’

Bjørn Kjos: Godt vi er ude af 2017

Irsk luftfart hyldede Bjørn Kjos