Foto: Tiia Monto / Wikimedia Commons.

Helsinki bedst forbundet i Norden

Københavns Lufthavn er Nordens suverænt største lufthavn – men ikke den med de bedste forbindelsesmuligheder.

Selvom der er stor vækst i både Oslo Gardermoen og Stockholm Arlanda, så er Københavns Lufthavn fortsat Nordens største lufthavn målt på antallet af passagerer. Fjerdestørst er Helsinki Vantaa-lufthavnen, der havde næsten 12 mio. færre passagerer i 2016 end CPH.

Til gengæld er Helsinki nummer et på et særdeles vigtigt parameter. Den finske lufthavne har nemlig de klart bedste forbindelser med næsten dobbelt så mange point på det såkaldte ”forbindelsesindeks” som Københavns Lufthavn.

Det viser den årlige analyse fra organisationen Airports Council International Europe (ACI Europe) af hvordan konnektiviteten udvikler sig i lufthavne i Europa samt over hele verden.

Højere passagervolumen
Der ligger et meget grundigt regnestykke bag opgørelsen af forbindelsesmulighederne. Undersøgelsen baserer sig på SEO NetScan-metoden, hvor det mulige antal transferforbindelser målt i frekvenser og vægtet med kvalitetsfaktor, baseret på transfertid og ekstra rejsetid i forhold til en direkte rute, indgår. Dermed sikrer man, at brugbare flyforbindelser kommer med i sammenligningen.

I årets analyse bliver Helsinki Lufthavns ”forbindelsesindeks” målt til 9.982 point, hvilket gør den til den 12. bedste forbundne lufthavn i Europa. København kommer ind på andenpladsen i Norden med 5.404 forbindelsespoint og rangeret som 15. samlet i Europa. Oslo er nummer 17 i Europa med 3,868 forbindelsespoint. Både Oslo og København tiltrækker højere passagervolumen end Helsinki Lufthavn.

Mere end 200 flyforbindelser
Af alle nordeuropæiske lufthavne tilbyder Helsinki Lufthavn det højeste antal direkte flyforbindelser til Asien. Målt efter antallet af flyforbindelser er Helsinki Lufthavn Europas femte største lufthavn mellem Europa og Kina. Desuden tilbyder Helsinki Lufthavn direkte flyvninger til flere destinationer i Japan end nogen anden europæisk lufthavn. I alt tilbyder lufthavnen mere end 200 flyforbindelser til destinationer over hele verden.

”I de senere år har Helsinki Lufthavn styrket sin position som et vigtigt trafikknudepunkt. Det skyldes i høj grad vores appel i den bredere baltiske region og væksten i transittrafik mellem Europa og Asien. Finlands voksende popularitet som feriedestination er også en vigtig faktor. Forbindelsen er meget vigtig for Finlands konkurrenceevne og giver en ekstra fordel for virksomhederne her,” siger Kari Savolainen, direktør for Finavia, der driver Helsinki-lufthavnen.

Stigninger i Mellemøsten og Kina
Når man kigger på de 20 største lufthavne i verden, er der ingen skandinaviske lufthavne, der er i nærheden af at blive placeret på den liste, der måler hub-konnektivitet. Øverst finder man Frankfurt og Amsterdam, og længere ned på listen sammen med andre globale lufthavn dukker Paris-CDG, Istanbul, London-LHR, München, Moskva, Madrid og Zürich op.

Europæiske og nordamerikanske lufthavne tilbyder de bedste forbindelser i verden. Lufthavne, der har vist de hurtigste stigninger i forbindelsesindekset de sidste ti år, er imidlertid i Mellemøsten og i Kina.

 

Relaterede artikler:

Analyse: Hub-status i Københavns Lufthavn udfordret

Helsinki har flest japanske destinationer

Helsinki jagter det skandinaviske marked